Je li ovako izgledala sveta Ruža Limska?

Izgled i lice prve svetice Novoga Svijeta može nam biti prisutnije nego ikada zahvaljujući skupini znanstvenika koja je analizirala njezinu lubanju.
Autor: catholicnewsagency.com/perucatolico.com/Laudato/N.B. Photo: perucatolico.com petak, 23. kolovoza 2019. u 08:38

Znanstvenici sa Sveučilišta Svetog Martian de Porresa u Peruu te forenzičari iz Brazila rekonstruirali su lice svete Ruže i lice još dvoje svetaca koji su živjeli prije više od 300 godina.

Dominikanci su sačuvali lubanju svete Ruže, svetog Martina de Porresa i svetog Ivana Macija u crkvi svetog Dominika koja se nalazi u povijesnom središtu glavnog peruanskog grada Lime.

Pod nadzorom dominikanaca te uz stroge sigurnosne uvjete, ljubanje su privremeno premiještene u jednu kliniku u Limi.

Ondje su se provela istraživanja računalne tomografije koja se koristi u medicini kako bi se slikovno rekonstruirala ravnina tijela.

Lice svete Ruže Limske je objavljeno prvo. Istraživači su rekli da rekonstruirana slika prikazuje “lijepu ženu s nježnim detaljima i usklađenim licem”. S obzirom na starije prikaze i portrete, ova rekonstrukcija poručuje da je svetica imala veće oči.

Njezina se rekonstruirana slika objavila u župu Svete Ruže na brazilskom otoku Guaruja 23. kolovoza prošle godine.

Svetičin se blagdan u Peruu slavi 30. kolovoza dok se u ostatku svijeta slavi 23. kolovoza.

U studenom 2016., istraživaći su predstavili svoj rad u cijelosti, objavili su poprsje svete Ruže kao ona dvojice svetaca, Martina de Porresa i Ivana Macija.

Iz arhive 2017.
 

Da biste komentirali, prijavite se.