Pet savjeta kako sačuvati brak

Bez obzira koliko veliki problemi mogu biti u braku, ovi savjeti su jednostavni.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: piqsels.com ponedjeljak, 16. ožujka 2020. u 14:02

Nitko nije imun na probleme u braku. Bilo da ste se tek vjenčali ili ste na desetke godina u braku, bilo da ste vjernik ili nevjernik. Ovih pet savjeta koje je objavio portal Aleteia mogu vam biti od velike pomoći, a jednostavni su.

1. Ako imate problema u braku potražite pomoć
Statistika pokazuje kako bračno savjetovanje poboljšava izglede za očuvanje braka. Savjetovalište danas ne bi trebalo biti 'tabuizirano' ili nadasve shvaćeno kao zadnja moguća opcija. Dakako da se kod svakog problema ne bi trebalo kucati na njihova vrata, ali je činjenica kako je savjetovalište pomoglo nebrojenim parovima u rješavanju njihovih različitih pogleda na svijet.

2. Molitva sa supružnikom
Molitva nikad ne smije biti jedini odgovor na neki problem, ali uvijek treba biti dio vašeg odgovora. Molitva sa supružnikom uvijek se pokazuje kao dobar savjet. S djecom molitva može biti obiteljska, ali ne treba biti kao zamjena molitve bračnog para.

3. Budite prvi koji voli
Bez obzira što se vaš supružnik ne ponaša ispravno, bilo da je ljut/a, zanemaruje potrebe drugoga, nikada ne pokazuje zahvalnost i slično, vi biste uvijek trebali biti prvi koji će voljeti. Kad god se osjećate kao da vas supružnik zanemaruje, pokušajte osmisliti način da pokažete da svog supružnika i dalje volite. Između ostaloga, primjetit ćete čudnu stvar kad počnete činiti djela ljubavi: niste jedini koji ste zanemareni...

4. Rad na sebi vodi ka poboljšanju supružnika
Ako nešto radite što znate da vas to odvlači od obitelji ili supružnika, prestanite s tim. Prestanite trošiti puno vremena izvan kuće. Prestanite biti odsutni iz obitelji kad ste kod kuće, bilo da je riječ o gledanju televizije, igranju videoigara ili društvenim medijima.

5. Nađite se na 'istoj stranici'
Ali doslovno! Život nas može odnijeti u smjeru u kojem nesvjesno zanemarimo bračne obaveze. Međutim, pronađite način kako možete sa supružnikom provesti kvalitetno vrijeme za razgovor. To može biti pola sata, ali da to vrijeme bude posvećeno samo vama, vašim problemima, tjeskobama, radostima i slično...

 

Da biste komentirali, prijavite se.