Po čemu je Golgota dobila ime?

Evanđeoski izvještaji govore kako je Isus razapet na Golgoti što znači 'lubanja' ili 'lubanjsko mjesto'.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: wikimedia.org petak, 10. travnja 2020. u 12:08

Aleteia piše zanimljiv članak o tome kako je to najpoznatije brdo dobilo naziv i o kojoj ili pak čijoj je lubanji riječ? Evanđelist Ivan nam daje do znanja da je Golgota hebrejska riječ koja označuje 'lubanjsko mjesto'. Na hrvatskom jeziku ćemo pronaći istoznačnicu 'Kalvarija'.

Prema Catholic Encyclopedia, čini se kako je Golgota bila mjesto javnih smaknuća, a ime je dobila po lubanjama koje su nakon smaknuća bile razbacane po tome mjestu. Žrtve se vjerojatno nisu pokapale nego su bile ostavljene kao plijen za grabežljivce, kao što se dogodilo Jezebelu ili faraonovom pekaru (2 Kr 9,35 ; Post 40,19-22).

Neki pak tvrde da brdo ima nalik lubanji, pa bi ga zbog toga stanovnici prozvali 'lubanjskim mjestom'. Nadalje, u blizini se nalazilo židovsko groblje koje je imalo dugu povijest, ali to groblje nije povezano s onima koji bi bili smaknuti na istome brdu.

Među Židovima postoji predaja da se na tom mjestu nalazi Adamova lubanja, koja je preko Noe i njegovih sinova došla do velikog svećenika Melkisedeka koji ju je postavio na to mjesto. Čini se da ni evanđelisti ne poriču tu predaju, budući da u svojim zapisima spominju samo jednu lubanju (Luka, Marko i Ivan).

U zaključku, možemo reći kako je riječ 'Golgota' spoj više teorija i tradicija. U svakom slučaju, pruža mnoštvo materijala za promišljanje, napose o Božjemu planu. 

 

Da biste komentirali, prijavite se.