''Antunovi ljiljani'' i ''Vjera i svjetlo'' održali zajednički susret u svetoduškoj bazilici

''Antunovi ljiljani'' i ''Vjera i svjetlo'' održali zajednički susret u svetoduškoj bazilici

Nesvakidašnji susret održao se u bazilici na Svetom Duhu. Redovitom susretu osoba s teškoćama i s invaliditetom te njihovih obitelji i prijatelja ''Antunovi ljiljani'' pridružili su se članovi zajednice ''Vjera i svjetlo'' iz Vinkovaca.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
LeDori Studio
Objavljeno:
 
19.03.2024 09:20

 

Antunovi ljiljani su zajednica koja je, u prvom redu, jako mlada. Osnovana je pri bazilici sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu krajem rujna 2022. Osnovao ju je župnik, fra Ivan M. Lotar, jer je uvidio potrebu za takvom zajednicom pri preuzimanju župa sv. Antuna i sv. Maksimilijana Kolbea (Bijenik). Antunovi ljiljani su zajednica koja pri bazilici sv. Antuna na Svetom Duhu okuplja djecu i mlade s teškoćama i osobe s invaliditetom svih dobi, uzrasta, interesa i dijagnoza.

Vinkovački hodočasnici došli su u Zagreb u 16 sati. Nakon kratkoga osvježenja, župnik ih je primio u bazilici gdje je, zajedno s volonterima Antunovih ljiljana, predstavio kratku povijest župe, samostana i bazilike te opisao djelovanje svetoduških fratara. Potom je predstavio rad Ljiljana: općenito i kroz projekte koji su do sada napravljeni. Zatim je voditeljica zajednice Tihomila Viljetić predstavila rad zajednice ''Vjera i svjetlo''. Uslijedila su pitanja i kratka pobožnost svetom Antunu. Nakon uvodnoga dijela, susret se nastavio uz pjesmu i slavljenje, a svi koji su to htjeli, s fra Ivanom su pošli u obilazak zemljišta (kapela Svetog Duha, Veritas, Pučka kuhinja). Po završetku obilaska, drugi dio susreta završili smo zajedničkom meditacijom. Za svetu Misu pripremili smo se krunicom BDM. Svetu Misu u 19 sati predslavio je župnik uz liturgijsku asistenciju franjevačkih odgajanika i ministranata iz zajednice ''Vjera i svjetlo'', a oni su na svetoj Misi i čitali.

Fra Ivan je u homiliji istaknuo važnost ovakvih susreta i ljepotu različitosti i zajedništva. Osvrnuvši se na Knjigu proroka Jeremije, naglasio je novi savez koji Gospodin upisuje u naše srce: savez jednakosti, inkluzije, ljubavi, milosrđa i prihvaćanja; najprije samih sebe, a onda i svih drugih oko nas.

Susret smo završili bratskim druženjem u pastoralnoj dvorani ''Antonio'' uz vinkovačke i zagrebačke specijalitete koje su pripremili volonteri obiju zajednica.

Vjerujemo kako se rodilo jedno novo prijateljstvo i da će se predivna suradnja i umrežavanje ovih zajednica i dalje nastaviti.

Volonteri Antunovih ljiljana napisali su i svoj križni put, temeljen na iskustvu križa samih Ljiljana te njihovih roditelja, prijatelja i volontera, a prvi put će se javno moliti u bazilici 22. ožujka s početkom u 18 sati. 

ljiljani

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: