Na Bistriku održan molitveni međureligijski susret "Duh Asiza – 2022."

Na Bistriku održan molitveni međureligijski susret "Duh Asiza – 2022."

Duh Asiza molitveni je susret koji je započeo sveti papa Ivan Pavao II. On je 27. listopada 1986. godine u Asiz pozvao predstavnike svih svjetskih religijskih zajednica kako bi u rodnom gradu svetog Franje, vjesnika mira i brata svakog čovjeka, uputili molitvu za mir jednom Bogu. Na tom susretu okupilo se tada oko 70 poglavara različitih religijskih zajednica.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
06.11.2022 11:50

 

Molitveni međureligijski susret "Duh Asiza" održan je jučer u samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Bistriku (Sarajevo), javlja IKA. Susret je bio naslovljen "Svi smo braća", po naslovu enciklike pape Franje o bratstvu i socijalnome prijateljstvu.

Svoje predstavnike na ovom molitvenom međureligijskom susretu imale su sljedeće religijske zajednice: Katolička crkva (mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije), Jevrejska zajednica (g. Boris Kožemjakin), Protestantska evanđeoska alijansa u BiH (g. Tomislav Dobutović), Kršćanska baptistička crkva (pastor Tomislav Dobutović), Evanđeoska crkva Sarajevo (pastor Saša Nikolinović), Islamska zajednica (mr. hafiz Ammar Bašić), Udruženje Baha’ija BiH (g. Laurent Mesba), Sathya Sai centar u Sarajevu (g. Jadranko Panjeta); Međunarodno društvo za svjesnost Krišne (g. Darko Ostojić) i Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine.

Na početku je okupljene pozdravio i izrazio riječi dobrodošlice fra Ivan Tučić, pročelnik Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene.

''Svijet u kojem živimo, ratovi u našem susjedstvu i na mnogim zaboravljenim ratištima diljem svijeta, upozoravaju nas da molitva za mir, da susret u različitosti, da razgovor i dogovor ne bi smjeli imati alternativu. U tome predstavnici različitih religijskih zajednica trebaju prednjačiti. Trebaju preuzeti odgovornost i svojim vjerskim i moralnim autoritetom pokazati zrelost u procjeni sadašnjeg trenutka. Takvu zrelost pokazao je sveti papa Ivan Pavao II. kada je 27. listopada 1986. godine u Asiz, grad svetog Franje, svetca paradigme mira, pozvao predstavnike svjetskih religija na molitveni susret za mir. Na drugom asiškom molitvenom susretu, u siječnju 2002. godine, Ivan Pavao II., zajedno s predstavnicima 12 svjetskih religija, potpisao je Asišku izjavu u deset točaka od kojih za ovu priliku izdvajam dvije: '1. Obvezujemo se da ćemo njegovati iskren i strpljiv dijalog, ne da bismo otkrili kako nas dijele nesavladive prepreke, već naprotiv, kako bismo prepoznali da susret s drugom stvarnošću može pridonijeti boljem uzajamnom razumijevanju. 2. Obvezujemo se da ćemo uzajamno opraštati zablude i predrasude iz povijesti i sadašnjosti. Mi se želimo uzajamno podupirati u zajedničkom nastojanju da nadvladamo sebičnost i zloupotrebu, mržnju i nasilje, kako bismo iz povijesti naučili da mir bez pravde nije pravi mir''', kazao je u svom pozdravnom govoru fra Ivan Tučić.

Istaknuo je kako nakon toga susreta franjevci i franjevke diljem svijeta nastoje svake godine organizirati molitveni susret za mir nazvavši ga ''Duh Asiza''.

''To čini i Franjevačka provincija Bosna Srebrena, koja je kroz povijest gajila duh susreta i otvorenosti. Ta nas povijest obvezuje da i danas nikada ne odustajemo od dijaloga, da od one najmanje, lokalne razine, svakodnevnih susreta i razgovora s drugima, različitima, pa sve do najviših razina, ne odustajemo, ne umaramo se, ne počnemo sumnjati u dijalog i zajedničko nastojanje u izgradnji jednog ljepšeg svijeta. Nažalost, svjedoci smo danas odustajanja od dijaloga, svjedoci smo i lažnog dijaloga, svjedoci smo zapaljive retorike u kojoj ne rijetko prednjače i religijski predstavnici. Umjesto toga, pozvani smo iz vjere voditi dijalog, znajući da je pritom jedini dobitak mir. Vjerujem da su mnogi svijetli primjeri iz vaših religijskih zajednica i vama ovdje danas poticaj da se odazovete na ovaj susret. Vjerujem da su vam inspiracija i oni mali, svakodnevni susreti, dobri susjedski, bratski odnosi među članovima vaših zajednica, koji potvrđuju vjeru da smo svi prije svega braća i sestre jednoga Boga i da je svatko, zaključio bih riječima pape Franje iz spomenute enciklike: 'Pozvan biti graditeljem mira, ujedinjujući a ne dijeleći, gaseći, a ne održavajući mržnju, otvarajući putove dijaloga i ne podižući nove zidove''', istaknuo je fra Ivan.

Sudionike molitvenog susreta pozdravili su uime Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, fra Janko Ćuro, provincijski vikar, kao i gore navedeni predstavnici religijskih zajednica.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: