Papa: Bog nije daleko!

Predslaveći Misno slavlje u bazilici sv. Petra u Rimu, Papa je još jednom istakao kolika je Snaga Božje riječi: jer ona vodi iz tame u svjetlo.

1.jpg
Autor
laudato.hr/N.F.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
27.01.2020 16:41

Tijekom misnog slavlja treće nedjelje kroz godinu, koja je ujedno i prva Nedjelja Božje riječi, papa Franjo je, nadahnuvši se liturgijskim čitanjima, istaknuo početak Isusovog djelovanja.

- Prva Isusova poruka čovječanstvu je: Bog nije daleko; Onaj koji prebiva na nebu, sišao je na zemlju i postao čovjekom; uklonio je prepreke i smanjio udaljenosti - kazao je Papa.

Predslaveći Misno slavlje u bazilici sv. Petra u Rimu, Papa je još jednom istakao kolika je Snaga Božje riječi: jer ona vodi iz tame u svjetlo.

- Biti svjesni besplatne Božje ljubavi i shvatiti da nas je Bog osobno došao pohoditi postavši čovjekom, omogućava nam da razumijemo prvu Isusovu poruku čovječanstvu - rekao je papa Franjo u homiliji

Istaknuo je da je Kraljevstvo nebesko Božje kraljevstvo, te da je ono po Isusovim riječima blizu, to jest da je Bog blizu.

- To je novost i prva poruka: Bog nije daleko, Onaj koji prebiva na nebu, sišao je na zemlju i postao čovjekom. Uklonio je prepreke i smanjio je udaljenosti. Nismo to zaslužili! - kazao je Sveti Otac.

Kazao je kako je to poruka radosti koju je ukorijenila i postavila ljubav koja traži da promijenimo život.

- Promijenite život jer završilo je vrijeme života za sebe i počelo je vrijeme života s Bogom i za Boga, s drugima i za druge, s ljubavlju i za ljubav. Isus danas ponavlja da nam je blizu, da mu napravimo mjesta u svojoj nutrini i naš će se život promijeniti. Zbog toga nam Gospodin daje svoju riječ, kako bismo je primili kao ljubavno pismo koje je napisao za nas, da osjetimo da nam je blizu - potaknuo je Papa.

Napomenuo je kako nas Božja riječ tješi i ohrabruje te u isto vrijeme izaziva obraćenje, trese nas i oslobađa od sebičnosti koja nas čini nepokretnima.

- Isus je počeo propovijedati 'u krajevima koji su bili obavijeni tamom'. Božja riječ koja spašava ne traži sačuvana, čista i sigurna mjesta. Ona dolazi u našu složenu situaciju i tamu. Isus zna da nas samo Njegovo oproštenje ozdravlja, samo Njegova prisutnost preobražava i samo Njegova riječ obnavlja. Njemu otvorimo svoje tajne putove koje prikrivamo, dopustimo da u nas uđe Njegova riječ koja je djelotvorna, te prosuđuje nakane i misli srca - rekao je papa Franjo.

Na koncu je zahvalio biskupijama i zajednicama koje su predložile inicijative kojima se želi dozvati u svijest da Svetome pismu pripada središnje mjesto u životu Crkve.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan