Otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu"

Da je upravo umjetnost jedno od sredstava nove evangelizacije, istaknuo je prilikom otvorenja Laudatove izložbe "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" u Gradskom muzeju Križevci dr. o. Vinko Mamić, predsjednik HKVRPP-a koji je sudjelovao na Biskupskoj sinodi o novoj evangelizaciji u Vatikanu. Kako je rekao o. Mamić, prekrasne oltarne slike hrvatskih svetaca i blaženika Maje Vidović, suvremenom čovjeku progovaraju o vjerskim uzorima i vrijednostima.

sveci-i-blazenici218.jpg
Objavljeno:
 
28.01.2013 00:00

Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu", u organizaciji galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, otvorena je u četvrtak, 24. siječnja 2013., u Gradskom muzeju Križevci, u sklopu 5. dana hrvatskih svetaca i blaženika. Autorica izložbe je akademska slikarica Maja Vidović.

Mlada slikarica osmislila je sveobuhvatni ciklus hrvatskih svetaca i blaženika koji su predstavljeni pojedinačno, na oltarnim slikama, u tehnici akrila na drvu.

U programu otvorenja sudjelovala je direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato" Ksenija Abramović, križevački gradonačelnik Branko Hrg, ravnatelj Gradskoga muzeja Križevci Zoran Homen, povjesničar umjetnosti i kustos Umjetničkog paviljona Zagreb Stanko Špoljarić te autorica Maja Vidović.

Izložbu je otvorio dr. o. Vinko Mamić, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Tom je prilikom istaknuo kako je upravo umjetnost jedno od sredstava nove evangelizacije te da se upravo o toj temi govorilo na Biskupskoj sinodi o novoj evangelizaciji u Vatikanu na kojoj je i sam imao priliku sudjelovati.

„Prekrasne oltarne slike hrvatskih svetaca i blaženika Maje Vidović, suvremenom čovjeku progovaraju o vjerskim uzorima i vrijednostima“, nadodao je o. Mamić.

Direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato" Ksenija Abramović izrazila je radost što „Laudato“ može predstaviti javnosti rad mlade akademske umjetnice Maje Vidović koja je „svoj dar i vještinu tako nadahnuto iskoristila da nam prikaže baš hrvatske svece i blaženike“. 

„Dok smo se pripremali za izložbu razmišljali smo o tome što nam znače sveci. Mnogi su od njih hrabro svjedočili vjeru i postali mučenici. Svi su oni rasli u duhu i vjeri i tako stigli do uzorna života. Crkva nam ih daje kao odgovore na naša životna pitanja i nadahnjuje nas da se i mi uputimo prema svetosti“, istaknula je Ksenija Abramović poručivši: „Oltarne slike Maje Vidović potiču nas ne samo da uživamo u njihovoj ljepoti, nego i da svinemo koljena pred oltarom, u molitvi i zahvalnosti.“

Križevački gradonačelnik Branko Hrg okupljenima u Gradskom muzeju rekao je kako je ponosan i sretan zbog održavanja manifestacije 5. dana svetaca i blaženika te je zahvalio direktorici Abramović na postavljanju izložbe "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" u njiihovom gradu.

„Ova izložba je podsjetnik na radost i kršćanske vrijednosti. Ovdje dijelimo radost slavljenja onoga što je vječno“, naglasio je Hrg.

Okupljenima u Gradskom muzeju doborodošlicu je zaželio domaćin Zoran Homen koji je radostan zbog izložbe umjetnice Maje Vidović.

„Kroz pet godina postojanja manifestacije Dani hrvatskih svetaca i blaženika mnoštvo je umjetnika promišljalo i stvaralo na tu temu. Sretni smo što je i Maja Vidović ovoj temi pristupila na drugačiji način“, naglasio je Homen.

O umjetničkoj vrijednosti izložbe sa stručnoga je stajališta progovorio povjesničar umjetnosti i kustos Umjetničkog paviljona Zagreb Stanko Špoljarić koji je kazao kako su hrvatski sveci koje je prikazala Maja Vidović nastali iz „uvjerenja, s utkanošću saznanja o životu velikana vjere i moralnih vertikala vremena u kojem su hodali zemljom“.

„Uz likove svetaca – onih znanog izgleda, i onih portretno osmišljenih u mjeri vjerodostojne tipologije - prostor odiše edenskom ljepotom, bogatstvom florealnog, preobraženim simbolom najslikovitijeg u veličajnosti prirode. Uzdignuće je to od tla i svojevrsna identifikacija s nadnaravnim u svakom čovjeku, utkanim na poseban način kod svetaca“, ustvrdio je Špoljarić.

Prisutnima se kratko obratila i autorica izložbe Maja Vidović zahvalivši na mogućnosti izlaganja izložbe na temu hrvatskih svetaca i blaženika, što je bila i njezina velika želja.

Izložba se u križevačkom Gradskom muzeju može pogledati do 15. veljače, a potom će biti preseljena u u samostan i župu Bl. Augustina Kažotića, Ivanićgradska 71, Zagreb.

U duhovno-glazbenom programu nastupio je kvartet „Crisinus“ i dramski umjetnik Dubravko Sidor. Kroz program je vodila Tanja Baran.

Katalog izložbe preuzmite ovdje.

Iz drugih medija:
HRT1

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: