Bogoslov s neizlječivom bolešću zaređen za svećenika

Bogoslov s neizlječivom bolešću zaređen za svećenika

Nesvakidašnje đakonsko i svećeničko ređenje odvijalo se proteklih dana u gradu Barletta na jugu Italije. Mjesni nadbiskup mons. Giovanni Battista Pichierri zaredio je bogoslova Salvatorea Mellonea (38) koji boluje od raka jednjaka.

salvatore-mellone-il-38enne-di-b.jpg
Autor
misija.slobodnadalmacija.hr/Laudato/M.P.
Fotograf
lalucedimaria.it
Objavljeno:
 
24.04.2015 12:16

Mons. Giovanni Battista Pichierri prvo ga je zaredio za đakona u srijedu, 15. travnja, a dan kasnije u četvrtak 16. travnja za svećenika. Zbog njegovog neizlječivog zdravstvenog stanja, ređenja su se odvijala u njegovoj obiteljskoj kući u nazočnosti najuže rodbine i oko desetak svećenika.  

Svećeničko ređenje je pratilo oko tisuću vjernika u izravnom video prijenosu u župnoj crkvi Svetog Križa (Santissimo Crocifisso), gdje je iza oltara bio postavljen veliki video zaslon. Svi su bili ganuti, posebno majka koja je zaplakala kada su dva svećenika njezinu sinu obukli misnicu. Ređenju u obiteljskoj kući nazočio je i gradonačelnik grada Barletta gospodin Pasquale Cascella.

U utorak 14. travnja bogoslova Salvatorea je, čuvši njegovu životnu priču na mobitel nazvao i sam papa Franjo.  „Salvatore, s tobom sam! Meni ćeš udijeliti svoj prvi svećenički blagoslov!“, poželio je papa Franjo, a Salvatore mu je na dan ređenja ispunio želju.

Salvatore je u bogosloviju ušao 2011. godine u Molfetti, a već sljedeće 2012. godine je obolio. Koliko mu je bio važan teološki studij i svećeničko zvanje, svjedoči i činjenica da on, iako bolestan, nije odustajao od svoga studija, već ga naprotiv nazvao „putem vjere“.

Bolest je napredovala, a Salvatoreva želja za svećeništvom postajala je sve jača. Ostvarila se zahvaljujući njegovom nadbiskupu mons. Giovanni Battista Pichierri koji je od Kongregacije za kler u Rimu zatražio i dobio dopuštenje da Salvatoreu podijeli sakrament svetoga reda prije vremena. Tako mu je i propisano vrijeme priprave za svećenički red sa šest godina smanjeno na četiri godine.
 
Svoje je vjernike nadbiskup pozvao da se ujedine u molitvi za novozaređenog svećenika, prihvaćajući Božji otajstveni plan s nama koji ponekad ne možemo do kraja shvatiti.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro