Djetetov dar kardinalu Georgeu

Djetetov dar kardinalu Georgeu

Nakon jučerašnjeg sprovoda čikaškog kardinala Francisa Georgea u Chicago Tibuneu izašla je priča o „vječnom prijateljstvu“ pokojnog kardinala i dječaka koji je također preminuo od raka.

cardinal-francis_George.jpg
Autor
Chicago Tribune/Laudato/A.L
Fotograf
thecatholicthing.org
Objavljeno:
 
24.04.2015 19:41

Bilo je rano sunčano listopadsko jutro prošle godine kad me jedan prijatelj kapelan, pozvao da dođem u dječju bolnicu Ann i Robert H. Lurie u Chicagu.

Kad se to dogodilo znao sam kako je u pitanju neko dijete kojem je potreban blagoslov i krštenje, potvrda, pričest ili netko će biti s njim na posljednjem putovanju k Bogu.

Bio je to slučaj kad sam se susreo s mladićem koji bolovao od raka i koji je imao jednu veliku želju – susresti papu Franju.

Zbog velikodušnosti zaklade „Poželi želju“, njegov put u Vatikan je isplaniran ali nažalost zbog progresije bolesti nije mogao putovati.

Medicinsko osoblje bolnice Lurie Children’s došlo je na ideju da mladiću predlože susret s čikaškim kardinalom Francisom Georgeom koji je i sam bolovao od raka.

Kardinal je u toj bolnici bio dobro poznat jer je tamo uvijek posjećivao pacijente za Božić. Njegov posjet bio je toliko značajan da su medicinske sestre odabirale raditi na Božić, samo kako bi svjedočile koliko je drhtava ruka oboljelog kardinala mogla blagoslivljati, podržati i ojačati vjeru najmanjih pacijenata.

Tako sam nazvao kardinala i rekao mu dječakovu želju. Kardinal je također bio je fizički preslab te je stoga nazvao dječaka. Njihov razgovor bio je topao i dirljiv. Devetogodišnjak i čovjek od 77 godina podijeli su telefonski poruke nade, uskrsnuća te zajedničke patnje.

Nekoliko tjedana poslije, ponovno sam posjetio dječaka. Ovaj put bio je svjesni svojih posljednjih dana. Otvorio je oči i pitao me: „Kako je kardinal?“

Nasmiješio sam se, primaknuo bliže njegovu bolničkom krevetu i objasnio kako se kardinal sprema na isto putovanje kao i on.

„Zbilja“, upitao me dječak. „Molim vas recite mu da ću ga čekati gore u raju“, nadodao je.
Nedugo nakon toga, dječak je umro ali njegovo obećanje bilo je itekako živo.

Njegovu priču podijelio sam s ocem Danom, tajnikom kardinala Georgea i upitao ga da mi je prenese.

Dobio sam e-mail od oca Dana, u kojem mi je zahvalio navodeći kako kardinal iskreno cijeni dječakovu poruku nade. Nekako je taj dječak na samrti, postao ministar ozdravljenja, mir i milost za umirućeg kardinala.

Kad sam saznao da je kardinal George preminuo, moja prva misao bila je vječno prijateljstvo malog dječaka i kardinala.

Počivao u miru dragi kardinale George i neka te svi koje si u životu utješio, susretnu na mjestu radosti.

Velečasni Peter Wojcik, nadbiskupija Chicago

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro