Fra Stjepan Brčina: „Želim biti pastir u službi naroda“

Fra Stjepan Brčina: „Želim biti pastir u službi naroda“

Na Nedjelju Dobroga Pastira i 52. Svjetski dan molitve za zvanja, 26. travnja 2015., papa Franjo zaredio je 19 svećenika. Među njima bio je i Hrvat, franjevac konventualac Stjepan Brčina iz Drijenče, BiH. Fra Stjepan ima 34 godine i najmlađi je od devetero djece. Za laudato.hr posvjedočio je kako to da je baš on izabran i kako je shvatio Papine preporuke novoređenicima.

stjepan_brcina.jpg
Autor
Laudato/A.L.
Fotograf
Facebook
Objavljeno:
 
27.04.2015 12:47

Na Nedjelju Dobroga Pastira, zaredio Vas je uz još 18 svećenika, Sveti Otac. Kako se dogodilo to da ste odabrani?
Već četiri godine živim u Rimu, a trenutno studiram franjevačku duhovnost. Razmišljao sam kako je moja đakonska godna istodobno i godina posvećenog života, a ja sam redovnik pa bi bilo lijepo da svoju formaciju i svoj boravak u Rimu, okrunim ovakvom milošću, zato sam u prosincu prošle godine u Papin ured za liturgiju poslao upit za ređenje i oni su mi odgovorili pozitivno.

Kako ste se osjećali u trenutku kad ste saznali tu vijest? Jeste li ikada i pomislili da bi Vas Papa mogao zarediti?
Ne, nikada nisam razmišljao da ću studirati u Rimu, a kamo li da će me Papa rediti. Kada sam dobio pozitivan odgovor, naravno da sam bio oduševljen, i iznenađen.

Kako su Vaši prijatelji reagirali na Vaše ređenje u Vatikanu?
Pa puno ih nije ni znalo, sada kada su čuli preko medija šalju mi poruke i zovu, iz čega vidim da su jako radosni i ponosni.

Sveti Otac vama novoređenicima dao je preporuke „ne slaviti misu užurbano, ne držati dosadne propovijedi, nikada ne odbiti krštenje onome tko ga traži, biti milosrdni te radije se dopadati Bogu nego samima sebi“. Jeste li nakon toga dobili još jasiju viziju kakav „pastir“ želite biti? Jeste li nakon što ste čuli te savjete, još više postali svjesni milosrdnosti i odgovornosti svećeničkog poziva?
Naravno da jesam. Želim biti pastir u službi naroda. Što besplatno primamo, dužni smo besplatno i davati, kao što je to činio Isus Krist. Božja ekonomija glasi: „Što više milosti daješ, više milosti primaš.“

Papa vam je savjetovao i da vam homilije ne budu dosadne već da svojim riječima dotaknete srca ljudi. Što to za Vas znači?
Trenutno živim u internacionalnom kolegiju i zajedno s kolegama fratrima, bio sam prije godinu dana potaknut Papinim riječima „probudite svijet“. To nas je sve potaknulo da organiziramo evangelizacijsku zajednicu koja se zove „Sveglia francescana“, da idemo na ulice, evangeliziramo, svjedočimo, molimo za ljude, na dinamičan i kreativan način. Osobno su me baš zbog toga ohrabrile Papine riječi da naše propovjedi ne budu dosadne, da to što već radimo ima smisla.
Ljudi nisu navikli vidjeti fratre na ulicama kako propovijedaju i i šire Radosnu vijest. Papa nam je dao još preporuka prije ređenja, dakle svi već dobro poznajemo da Papa uvijek govori iz iskustva i da su njegove riječi zaista ohrabrujuće, riječi koje dotiču, i pozivaju na osobnu odgovornost.

 

Fotogalerija
stjepan-Brcina

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro