Kava sa zida

Kava sa zida

Kava nije neophodna našem društvu, niti životu. Trebamo biti svjesni da kada uživamo u nekom blagoslovu, nekima ono nije dostupno.

hands-2112758_1280.jpg
Autor
A Friar's Life/Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
15.02.2019 08:50

Nedavno sam sjedio s prijateljem na kavi u jednom otmjenom kafiću nedaleko Venecije. Primijetio sam kad je ušao neki čovjek i sjeo za stol do nas. Pozvao je konobara i naručio: 'Molim dvije kave, jednu na zid.' To nam je bilo neobično jer je i dobio samo jednu kavu na stol, a kada je platio i otišao, konobar je prilijepio papirić na zid s porukom ''šalica kave''.

Još dok smo bili tamo, ušla su dvojica muškaraca, sjeli i naručili dvije kave za stol i jednu za zid. Platili su sve tri kave i otišli, a konobar je ponovno prilijepio papirić s porukom ''šalica kave''.

Nakon nekoliko dana, ponovno smo otišli u taj kafić. Dok smo pili kavu, ušao je jedan muškarac. Po  odjeći se vidjelo da je siromašan. Kad je sjeo, pogledao je prema zidu i rekao konobaru: 'Molim jednu kavu sa zida' i konobar ga je ljubazno poslužio.

Muškarac je popio kavu i otišao bez da je platio. Konobar je na to skinuo jedan papirić sa zida i bacio ga u koš. Tada smo shvatili o čemu se radi i cijela nas se stvar duboko dojmila.

Kava nije neophodna našem društvu, niti životu. Trebamo biti svjesni da kada uživamo u nekom blagoslovu, nekima ono nije dostupno. Zanimljiv je i pristup tog konobara, koji je muškarca poslužio ljubazno kao i sve ostale kako se ne bi osjećao poniženim. On ne mora prositi za šalicu kave, samo pogleda na zid, zatraži je i može uživati u njoj kao i svi drugi.

Sjajan način da se pokaže suosjećanje uz poštivanje ljudskog dostojanstva.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: