Hrvat među kartuzijancima - najstrožij redu Katoličke Crkve

Hrvat među kartuzijancima - najstrožij redu Katoličke Crkve

Svećenik Varaždinske biskupije vlč. Tin Šipoš, 2007. godine pristupio je kartuzijanskom redu, kojeg je osnovao današnji svetac, sv. Bruno.

22394.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
06.10.2017 11:05
 
Kartuzijanski red osnovao je sv. Bruno u XI. stoljeću, sa svrhom da se redovnici posvete kontemplaciji i duhovnom savršenstvu, povlačenjem iz vreve života u samoću.
 
Svećenik Varaždinske biskupije vlč. Tin Šipoš, 2007. godine pristupio je kartuzijanskom redu u Njemačkoj kartuziji Marienau, nedaleko od grada Bad Wurzacha. Vlč. Tin dobio je u kartuziji redovničko ime, brat Pio. 
 
Sadašnji brat Pater Pio bio je na početku svoje svećeničke službe kapelan u Ludbregu (Župa i Svetište Predragocjene Krvi Kristove), zatim od 2004. do 2007. godine voditelj Hrvatske katoličke misije Koblenz u Njemačkoj, a sada živi u kartuziji na jugu Njemačke. Perfektno govori latinski, grčki, hebrejski, engleski, njemački ,talijanski, francuski i mađarski jezik.
 
Kartuzijanski red osnovao je sv. Bruno u XI. stoljeću, sa svrhom da se redovnici posvete kontemplaciji i duhovnom savršenstvu, povlačenjem iz vreve života u samoću. Danas u cijelom svijetu živi približno oko 400 kartuzijanaca i kartuzijanki u 23 samostana (kartuzije)od kojih je pet ženskih te osamnaest muških u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Argentini, Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Koreji, Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji (Pleterje), SAD-u i Švicarskoj.
 
Kartause Marienau kod Bad Wurzacha je jedini kartuzijanski samostan u Njemačkoj.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!