Više od Taizéa

Više od Taizéa

Naša ´češka´ priča je mlada i nova, a opet tako sadržajna i jaka. Sve je počelo na Taizé susretu u Pragu u prosincu 2014. godine.

taizedubrovnik.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/N.B.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
01.09.2016 08:43

Riječ je o višednevnom susretu nazvanom ´Hodočašće povjerenja na zemlji´ kojeg svake godine zajednica iz Taizé uz Novu godinu organizira u nekom drugom europskom gradu, a mladi koji dolaze budu smješteni kod obitelji u tom mjestu i okolici.

Susret od nekoliko dana za nas se pretvorio u poznanstvo za cijeli život. Na susret u Prag sa skupinom iz Dubrovnika išli smo Ivica, Marin i ja. Ivicu i Marina je ugostila obitelj Korinkovi. Tom prilikom sam ih i ja upoznala, želeći vidjeti čime su Ivica i moj brat Marin tako oduševljeni. Oni, naime, nisu prestajali pričati o sedmeročlanoj obitelji koja je ubrzo zauzela posebno mjesto u našim srcima i za nas postala sinonim sklada i ideal kvalitetne obitelji.

Roditelji, unatoč svim svojim obavezama, imaju vremena za svoje petoro djece, četiri djevojčice i jednog sina. Društvene igre, poslušnost, ljubav, veselje, smijeh, glazba, razigranost, marljivost… Pa to su samo neke od prekrasnih i punoznačnih riječi kojima bi se mogla opisati ova obitelj.

S obzirom na to da su tako lijepo ugostili dečke i tako se lijepo složili s njima, oni su ostali u redovitom kontaktu. Zahvaljujući tome, prošlo ljeto u kolovozu, Marin i Ivica su otišli k njima u posjet, na Pag, gdje oni već godinama kamperom dolaze na ljetovanje. Od cijelog svijeta baš u Hrvatsku!

Naravno, taj susret je značio samo još veće zbližavanje, što nas je prošle godine odvelo u Dobriš, prekrasno seoce 45 km od Praga. Ovaj put smo se Ivici i Marinu priključile Petra i ja. Mislim da je suvišno govoriti da smo se osjećali kao kod kuće! Pravi obiteljski odmor s djecom i prijateljima, uz miran i staložen doček Nove godine…

Baš ono što smo i tražili!

Bilo nam je stvarno prekrasno i osjećali smo veliku potrebu i želju ugostiti ih u Dubrovniku. Iz tog razloga smo ih pozvali da se odvaže i upute k nama, čak 1600 km od svoga doma. I to kamperom. Pravi izazov za tako veliku obitelj. Kada su napokon stigli, sreća i oduševljenje nisu prestajali! Samo smo razgovarali o sljedećem susretu. Željeli smo im pokazati što više toga i priuštili smo im godišnji odmor potpuno drugačiji od onog na koji su navikli. I mislimo da im se svidjelo. Barem tako kažu!

Mislim da je besmisleno ispisivati naš itinerar, nabrajati gdje smo sve bili i što smo radili. Poanta je ovdje na vidljivom. Cilj Taizé susreta je ispunjen i iznad očekivanog.

Hvala Njemu i hvala njima, mojim novim i starim prijateljima, što mi omogućavaju ovakvo iskustvo koje neće prestati već će se nastaviti i u dalekoj budućnosti. Nevjerojatno je kako nakon tako malo vremena neke ljude počinješ nazivati prijateljima, a ne gostima.

Želim svima koji ovo čitaju, od sveg srca da dožive ovako nešto jer iskusiti nešto ovako lijepo… Jednostavno je neprocjenjivo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro