Svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere

Svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere

''U ime Oca, i Sina i Duha Svetoga!''

trojstvo.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
26.05.2024 08:01

''Sveti Augustin htio je napisati knjigu o Presvetomu Trojstvu, ali mu nikako nije polazilo za rukom. Tada je usnuo san: vidio je sebe kako šeće obalom mora i vidi dijete na plaži. Dijete je školjkom prelijevalo morsku vodu u rupu u pijesku. Augustin ga je upitao: 'Što radiš?' Dijete je odgovorilo: 'Želim preliti more u ovu rupicu.' Tu su se velikom filozofu otvorile oči: 'Upravo tako nemoguću stvar pokušavam i ja, jer svojim ograničenim razumom želim shvatiti tajnu Presvetoga Trojstva.'''

Tajna Presvetog Trojstva najveće je otajstvo kršćanske vjere, otajstvo iz kojeg je izašla povijest spasenja.

Kršćanska vjera vjerovanje je u jednoga Boga, u tri osobe. Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se drukčije od ostalih blagdana u crkvenoj godini. Ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu koji je, kako Katekizam Katoličke crkve kaže, ''jedan u trima božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu''.

Crkva i svaki vjernik, slaveći Presveto Trojstvo, zahvaljuje Bogu na djelima stvaranja, otkupljenja i posvećenja ljudskog roda te pojedinačno svakog čovjeka. Ovom svetkovinom ispovijedamo da je Bog nad svime, sve je po Njemu i On je u svemu. Nad svime kao Otac, sve je stvorio po svome Sinu, a u svemu prebiva u Duhu Svetomu.

Vjerujemo da je sa svima nama milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga. Svaki put kad izgovaramo: ''U ime Oca, i Sina i Duha Svetoga!'', ispovijedamo Presveto Trojstvo – vjeru u jednoga jedinoga Boga, u tri osobe: Oca, i Sina i Duha Svetoga. I sav naš kršćanski život, od krštenja do smrti, nosi pečat vjere u Presveto Trojstvo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: