Blagdan Obraćenja svetog Pavla: najznačajnije obraćenje u povijesti Crkve

Blagdan Obraćenja svetog Pavla: najznačajnije obraćenje u povijesti Crkve

Crkva se danas spominje važnog događaja u svojoj povijesti: obraćenja svetoga Pavla apostola.

obracenje-sv-pavla.jpg
Autor
Laudato/M.S./M.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.01.2022 08:21

 

Pavao je rođen u Tarzu, tadašnjem Rimskom Carstvu, a današnjoj južnoj Turskoj. Helenističko obrazovanje i zvanje stekao je u Jeruzalemu. Njegovo ime isprva je bilo Savao, a ime Pavao vjerojatno je uzeo tijekom svog boravka na Cipru.

Kao pripadnik farizejske sljedbe u početku je progonio kršćane, ali poseban trenutak promijenit će ne samo njegovu budućnost već i povijest kršćanstva. Dogodilo se to pred Damaskom, kad ga je Krist zbacio s konja. Krist je promijenio Savlove svjetonazore. Taj susret s Bogom doživio je kao veliku milost i preokret u svome životu.

Oko 34 godine nakon obraćenja, pridružio se apostolima, a Isusovo ime i Evanđelje pronio je cijelim svijetom. Pavao se toliko promijenio da je prozvan apostolom naroda.

Događaj pred Damaskom ima važnu poruku za sve ljude, jer svaki čovjek proživljava svoj Damask, tražeći obraćenje i put do Boga. Jedan od Pavlovih najpoznatijih tekstova jest Hvalospjev ljubavi iz Prve poslanice Korinćanima.

Sveti Pavao umro je mučeničkom smrću 64. godine u Rimu, a rimska bazilika svetog Pavla izvan zidina poznato je hodočasničko mjesto vjernika diljem svijeta.

Obraćenju svetoga Pavla posvećena je poznata župna crkva Hrvatskoj, u Kukljici na otoku Ugljanu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: