Devet savjeta koji će nam pomoći da nadvladamo pohlepu i škrtost

Devet savjeta koji će nam pomoći da nadvladamo pohlepu i škrtost

Pohlepa nas malo-pomalo uništava. Evo nekoliko načina kako se boriti protiv toga.

5.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
hippopx.com
Objavljeno:
 
24.09.2020 10:10

Živimo u društvu kojem je najvažniji uspjeh. U toj utrci za srećom i 'dobrim životom' nehotice smo postali robovi novca i materijalnih dobara. No, što kršćani mogu učiniti da izbjegnu ovu zamku?

1. Ne podcjenjujte ovaj porok
'Neka nitko ne podcjenjuje bolest pohlepe i škrtosti. Onaj koji se čak jednom preda pohlepi male svote novca i dopusti joj da zavlada njegovim srcem, ne može izbjeći da ga zahvate još pohotnije želje', savjetuje sveti Ivan Kasijan.

2. Sjetite se zbog čega i u koju svrhu nešto imate 
Novac i imovina ne potječu od nas niti su namijenjeni nama. Istina je da novac možemo steći napornim radom, ali u konačnici oni uvijek dolaze od Boga. 'Pohlepan čovjek je poput svinje koja jede žira ne pitajući se odakle dolaze', kaže sveti Ivan Marija Vianney. Novac i druga materijalna dobra nisu samo namijenjena onome tko ih je zaradio. Drugi vatikanski sabor u jednom od dokumenata izjavio je da čovjek u svojoj upotrebi 'nikada ne smije držati stvari koje zakonito posjeduje kao svoje, već ih treba smatrati zajedničkim: zato što od toga ne smije samo on imati koristi, nego i drugi.'

3. Spoznajte gdje leži vaše 'bogatstvo'  jer će ti 'tu biti i srce' 
Sveti Franjo Saleški nudi nam sljedeću sliku i savjet: 'Orao pravi gnijezdo u obliku dlana ruke, ostavljajući u njemu mali otvor sa strane na vrhu. Gnijezdo pravi na morskoj obali i radi ih tako da, ako bi valovi narasli, voda nikad ne može ući u nj. Vaše srce mora biti upravo takvo, otvoreno samo prema Nebu i neprobojno za bogatstvo i sitnice.'

4. Vježbajte vrlinu koja joj se suprotstavlja
Budite velikodušni, dajte bez da tražite nešto zauzvrat, bez odgađanja ili ograničenja. Sveto pismo nam stalno govori: 'Besplatno primiste, besplatno dajite' (Mt 10; 8); 'Dajte i dat će vam se [...] jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.' (Lk 6; 38). Stari zavjet zahtijevao je davanje desetine Bogu, koja je bila jedna desetina nečijeg prihoda (a ne nečijeg profita), ali davanje iz zahvalnosti i ljubavi prema Kristu uzvišenije je.

5. Posebno darujte siromašnima
Sveti Bazilije doslovno je vikao na 'bogate' koji su izbjegavali sastanke, odnosno Euharistiju, kako ne bi bili prisiljeni davati milostinju. Evo nekoliko praktičnih savjeta: uvijek držite neki sitniš u džepu i pružite onima koji su u potrebi kad ih vidite na ulici, bez prosuđivanja, bez izbora ('Nije onaj, izgleda pijan i slično...'). Naravno, dok dajete novac, dajte i osmijeh ili ljubaznu riječ.

6. Vratite se na korijen problema
Iza žudnje za financijskom sigurnošću stoji nedostatak povjerenja u Božju providnost. Svi se sjećamo prispodobe o čovjeku koji je stjecao bogatstvo za svoju financijsku sigurnost. 'Ali Bog mu reče: ‘Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?' (Lk 12; 20). Osloniti se na Božju providnost znači da ne predviđate. Financijsko planiranje nije samo opreznost poput uštede novca za stanarinu, već i stvar pravde kako bi se izbjeglo što više oslanjanja na socijalnu pomoć.

7. Imajte namjeru donirati
U svojih 'Nekoliko pravila koja treba poštovati ​​kod raspodjele milosti' sveti Ignacije Lojolski daje nam primjer svetog Joakima i Ane koji su svake godine dijelili svoje imanje na tri dijela. Jedan bi dali siromašnima, drugi dio posvetili u hramu, a treći rezervirali za vlastite potrebe. Stoga bi početkom godine mogli razmišljati o tome koji bismo dio našeg 'proračuna' mogli izdvojiti za crkvu i dobrotvorne organizacije. To bi ujedno bila prilika da se pregleda sav vaš imetak. Primjerice, jesu li nam neke stvari koje dugo nismo koristili (odjeća, alati itd.) doista potrebne ili to možemo nekome dati?

8. Promijenite planove
Umjesto da kažete: 'Dat ću kad budem siguran da imam dovoljno' – što je nešto što nikad nemamo jer naši zemaljski imperativi uvijek potkopavaju najbolje odluke – možete reći: 'Dio svojih materijalnih dobara posvetit ću Bogu'. Trebali bismo odgajati svoju djecu da daju, potičući ih da dio svog džeparca nude dobrotvornom djelu.

9. Vježbajte odvajanje od novca
Nabrajajući poražavajuće učinke novca, sveti Ivan Klimak dodaje: 'Mali požar je dovoljan da sagorijemo puno drva i uz pomoć jedne vrline izbjegnemo sve strasti koje smo upravo izgovorili. Ta se vrlina naziva odvojenost; a potaknuto je iskustvom Boga i mišlju o računu koji će se morati dostaviti u čas smrti'.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro