Drinske mučenice

Drinske mučenice

Crkva u Hrvata danas slavi spomendan Drinskih mučenica. Radi se o pet redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi.

drinske_711_2.jpg
Autor
hkr.hr
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
15.12.2019 09:59

Ova je družba utemeljena u Austriji, a na poziv vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera 1882. godine dolazi u BiH. Među ostalim, sestre su 1911. godine na Palama nedaleko Sarajeva otvorile „Marijin dom“, kuću za sestre u kojoj su kasnije i poučavale, ali i pomagale susjedima bez obzira na vjeru i narodnost. Iako su svima činile dobro, ponajviše susjedima pravoslavcima, četnici su 11. prosinca 1941. godine opkolili samostan „Marijin dom“ na Palama i u pravcu Goražda odveli svih pet sestara; poglavaricu samostana sestru Julu Ivanišević, Hrvaticu, sestru Berhmanu, Austrijanku, sestru Bernadetu, Mađaricu te dvije sestre Slovenke, Krizinu i Antoniju.

Time je počeo njihov četverodnevni križni put, ispunjen ponižavanjem, mučenjem i vrijeđanjem. Zbog iscrpljenosti, četnici su sestru Berhmanu ostavili u Sjetlini, a ostale četiri sestre odvedene su u Goražde i zatvorene na drugi kat vojarne.

Na današnji dan 15. prosinca 1941. godine, čuvajući zavjet čistoće, sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta odabrale su mučeničku smrt i bježeći pred četnicima skočile su kroz prozor. Nakon toga su usmrćene noževima i njihova su tijela bačena u Drinu. Sestru Berhmanu četnici su ubili osam dana kasnije.

Glas o mučeničkoj smrti ovih sestara, u narodu poznatih kao Drinskih mučenica, brzo se proširio od samog početka. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999. godine. Nakon njegova završetka postupak je nastavljen pri Kongregaciji za kauze svetaca u Vatikanu. U siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima. Blaženima su proglašene 24. rujna 2011. na veličanstvenom misnom slavlju koje je u sarajevskoj „Zetri“ predvodio pročelnik Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Amato.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: