Evo zašto je mjesec kolovoz posvećen Bezgrešnom Srcu Marijinu

Evo zašto je mjesec kolovoz posvećen Bezgrešnom Srcu Marijinu

Mjesec kolovoz izvorno je slavio Djevicu Mariju kao odgovor na Drugi svjetski rat i ukazanjâ u Fatimi.

mar-imm.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
01.08.2019 15:13

U Katoličkoj Crkvi s vremena na vrijeme pojave se nove pobožnosti. Neke od njih uspiju se proširiti na čitav mjesec. Tako je, primjerice, mjesec lipanj posvećen Presvetom Srcu Isusovu jer ta svetkovina uvijek pada u lipnju.

Kad je započeo Drugi svjetski rat, papa Pio XII. odgovorio je na 'zahtjev' Gospe Fatimske pa je 31. listopada 1942. godine posvetio cijeli svijet njenom Bezgrešnom Srcu. Kako je rat nastavio, papa Pio XII. odlučio je uspostaviti blagdan Bezgrešnog Srca Marijina na datum 22. kolovoza, na zadnji dan osmine Velike Gospe.

Nakon Drugog vatikanskog sabora i liturgijskih reformi papa Pavao VI. odlučio je pomaknuti blagdan Bezgrešnog Srca Marijina i 'ujediniti' ga sa slavljem Presvetog Srca Isusova. Tako se danas taj Marijin blagdan slavi dan nakon blagdana Presvetog Srca Isusova, koji je u lipnju.

Premda je Crkva pomakla datum blagdana, mnogi katolici nastavili su slaviti Bezgrešno Srce Marijino u kolovozu, u dobroj vjeri da se njena poruka u Fatimi proširi po svem svijetu. Tako nije riječ o službenoj odredbi crkve već o povijesnom razvoju koji je proistekao iz Drugog svjetskog rata i poruke u Fatimi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!