Majka Božja Loretska – prijenos Nazaretske kućice iz Trsata u Loreto

Majka Božja Loretska – prijenos Nazaretske kućice iz Trsata u Loreto

Blagdan je Majke Božje Loretske, odnosno čudesnog prijenosa Nazaretske kućice iz Nazareta preko Trsata u Loreto 1291. godine.

loretska_gospa-(1).jpg
Autor
V.J.R./Laudato/M.R.
Fotograf
zupajastrebarsko.hr
Objavljeno:
 
10.12.2023 10:06

 

Mnogi od nas znaju za veliko marijansko svetište u Loretu, u Italiji. Onamo još i danas hodočaste brojni vjernici. Svetište su pohodili i brojni svetci: sv. Brigita, sv. Ivan Kapistran, sv. Karlo Boromejski, sv. Franjo Ksaverski, sv. Petar Kanizije, sv. Franjo Borgija, sv. Fidelis, sv. Alfonz Liguori, sv. Alojzije, sv. Josip Benedikt Labre i sv. Mala Terezija.

Svetište Majke Božje Loretske pohodio je 4. listopada 1962., tjedan dana prije početka II. vatikanskog koncila, i papa Ivan XXIII., da bi isprosio blagoslov saborskom radu.

Svetišta imaju svoju povijest, a uz ovo Loretsko svetište veže se predaja da  su 10. svibnja 1291. sveti anđeli prenijeli Nazaretsku kućicu Svete Obitelji na Trsat, gdje se danas nalazi glasovito svetište Majke Božje od Milosti.

Nakon tri godine i sedam mjeseci, to jest 10. prosinca 1294. godine, anđeli su prenijeli svetu Kućicu u Loreto, kod Ancone. I tako je ondje nastalo veliko marijansko svetište. Sveta Kuća danas je smještena u bazilici svetišta (''Chiesa della Santa Casa'').

U svetištu u Loretu nastale su i glasovite Lauretanske litanije koje su, uz krunicu, najpoznatija marijanska molitva. Prva bilješka o tom događaju pojavljuje se oko 170 godina kasnije (između 1465. i 1473. godine), u opisu loretskog okružnog upravnika Teramanusa, te predstavlja tipičan primjer srednjovjekovnih pripovijedanja o čudesima.

Iako se ne može povijesno dokazati prijenos Nazaretske kućice, ipak je Božja providnost htjela da se i na Trsatu i u Loretu razvije Djevičino svetište u kojem se čini mnogo dobra.

Dekretom pape Benedikta XV. 1920. godine, Majka Božja Loretska (''Madonna di Loreto'') svečano je proglašena zaštitnicom zrakoplovaca i samoga grada koji je zadobio neovisnost još u 15. stoljeću odlukom pape Siksta V. Daljnji razvoj ostao je usko vezan uz ovu legendu te se grad razvijao kao hodočasničko odredište i stjecište mnogih svjetskih putnika. Već 1482. godine, Loreto postaje potvrđeno trgovačko središte, sagrađena je i bolnica kao i svratište za došljake iz cijeloga svijeta.

Danas također započinju zimske kvatre u kojima su vjernici pozvani na intenzivniju molitvu i djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za Njegova dobročinstva.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: