Blažena Djevica Marija Lurdska

Blažena Djevica Marija Lurdska

Na današnji se dan prisjećamo ukazanja Blažene Djevice Marije djevojčici siromašnog podrijetla, Bernardici Soubirous.

gospa-lurdska-i-bernardica.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
11.02.2024 08:01

Dogodilo se to na jugu Francuske, u Lurdu uz obalu rijeke Gave 1858. godine, kada je Bernardica prikupljala drva. U otvoru  pećine ugledala je  tada  Majku Mariju odjevenu u bijelu haljinu. Majka Marija se prekrižila, a u ruci je imala krunicu. Nije ništa govorila. Bernardica se također prekrižila te počela moliti krunicu. Po završetku molitve nestalo je i viđenje.

Tek joj se u trećem ukazanju obratila Marija i upitala ju hoće li joj dolaziti tijekom 15 dana. Bernardica je pristala, nakon čega joj se Majka ukazala 18 puta.

Nakon što ju je neuka djevojčica više puta zamolila da joj se predstavi, Marija joj je kazala: ''Ja sam Bezgrješno Začeće''. Četiri godine ranije, 1854., papa Pio IX. proglasio je dogmu o bezgrešnom začeću.

Preko Bernardice Presveta Djevica je svećenicima poručila da joj se na istom mjestu izgradi kapelica. Dok se ukazivala, Marija je Bernardici povjerila i tri tajne.

Zapovjedila joj je da se napije vode iz male lokve, iz koje je nastao potok. U njemu su mnogi bolesnici našli ozdravljenje.

Deset godina nakon ukazanja, Bernardica je pristupila u Družbu karitativnih i školskih sestara iz francuskog grada Neversa. 

Neraspadnuto tijelo Bernardice u Neversu, svjedoči i danas kako su Gospodinu najdraže djevičanske, ponizne i skromne duše. Bernardica je proglašena svetom 1933. godine.

Lurd je danas priznato hodočasničko mjesto, vrlo posjećeno u svijetu, koje posjećuju mnogi  bolesnici i oni  koji su u potrazi za osobnim mirom.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: