Jedna od najavljenih zabluda koje će krenuti iz Rusije, bio je i abortus

Jedna od najavljenih zabluda koje će krenuti iz Rusije, bio je i abortus

Sovjetska Rusija bila je prva država u svijetu koja je pristala na tzv. ‘dobrovoljni prekid trudnoće’, dok su druge države abortus legalizirale uglavnom tek četrdeset ili pedeset godina kasnije.

abortus-jpg.jpg
Autor
prolife.hr/Laudato/T.S.
Fotograf
youtube.com/screenshot/photoshop/T.S.
Objavljeno:
 
16.05.2017 18:12
Audio zapis članka

Blažena Djevica Marija je prije točno stotinu godina male portugalske pastire Franju, Jacintu i Luciju u Fatimi upozorila na „zablude“ koje će se iz Rusije raširiti svijetom, ne posluša li svijet Gospine riječi:
 
„Ako se obrati pažnja na moje zahtjeve, Rusija će se obratiti i bit će mir, ako ne, ona će proširiti svoje zablude po cijelom svijetu, izazivajući ratove i progone Crkve.“
 
Kao jedna od tih zabluda, uz komunizam, pokazao se i abortus, koji je 1920., nakon Oktobarske revolucije, ozakonjen u Rusiji.
 
Naime, abortusi su u Rusiji dopušteni od 1913., kada se na kongresu Društva ruskih liječnika većina članova izjasnila za ukidanje zabrane induciranog abortusa. Uskoro nakon toga objavljen je i članak Vladimira Iljiča Lenjina u kojem je podržao zahtjev za „bezuvjetno ukidanje svih zakona koji gone abortus ili za širenje medicinskih članaka o preventivnim mjerama“.
 
Sovjetska Rusija bila je tako prva država u svijetu koja je pristala na tzv. ‘dobrovoljni prekid trudnoće’, dok su druge države abortus legalizirale uglavnom tek četrdeset ili pedeset godina kasnije.
 
Podatci iz 1980-ih godina 20. stoljeća svjedoče o tome da je SSSR desetljećima zauzimao jedno od prvih mjesta u svijetu po broju abortusa.
 
U razdoblju od 1960. do 1980. pojavila se tendencija smanjenja broja abortusa, no opći pokazatelji još su dugo ostali prilično visoki: svake godine prosječan broj abortusa premašivao je 4,5 milijuna!
 
Ocjenjujući razmjere takve dinamike, poznati ruski demograf Beniamin Bašlačev ističe da su demografski gubitci od abortusa u tom razdoblju Rusiji nanijeli dva i pol puta više štete nego Prvi, Građanski i Drugi svjetski rat zajedno.
 
Rusija je 2011. imala 143 milijuna ljudi, što znači da se od trenutka raspada SSSR-a, broj stanovnika smanjio za 5,7 milijuna.
 
Danas Rusija želi smanjiti broj abortusa

S početkom 21. st. Rusija je započela s nastojanjima oko smanjenja broja abortusa.

- Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije planira nastaviti sa smanjivanjem broja abortusa, čiji je broj u Rusiji u posljednje četiri godine prepolovljen - izjavila je ministrica Veronika Skvortsova za portal prolife.hr.
 
Fatimolog António A. Borelli u svojoj knjizi o Fatimi podsjeća na riječi kardinala Angela Sodana iz 2000. godine, koji se osvrnuo na tekst treće fatimske tajne:
 
„Kardinal Sodano je u počiniteljima progonstva o kojima govori navedena tajna, vidio sve bezbožne sustave 20. stoljeća. Naime, i socijalizam i nacizam, bilo prikriveno, bilo otvoreno, oponašaju komunizam i njegove zablude, čak i onda kad mu se tobože suprotstavljaju. Uz manje ili veće promjene, te su se komunističke zablude duboko zavukle i u ovo, dvadeset i prvo stoljeće.”
 
Nije ni čudno ni slučajno da je abortus ozakonjen najprije u komunističkoj Rusiji te da se, upravo po Gospinim riječima, proširio po cijelom svijetu.
 
U Hrvatskoj je abortus također prvotno ozakonjen (1952.), a potom više puta dodatno liberaliziran (1960., 1969., 1978.) upravo tijekom komunističke vladavine tijekom druge polovice 20. stoljeća.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: