Kako je sv. Petar došao u Rim i koja se legenda veže za njega

Kako je sv. Petar došao u Rim i koja se legenda veže za njega

Bibličar p. Bonaventura Duda, kao i niz drugih autora, ističu da sa sigurnošću možemo reći kako se današnji oltar Bazilike sv. Petra u Vatikanu nalazi nad ostacima Konstantinove bazilike, a ona je čuvala grob sv. Petra.

images.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
zupa-svkriz.hr/
Objavljeno:
 
29.06.2020 11:22
Kako je Petar došao u Rim?
 
U Ivanovu evanđelju Isus je navijestio Petru mučeničku smrt. Ona se dogodila u Rimu u vrijeme cara Nerona. Bibličari ovakvu najavu smrti opisuju kao najavu križa i razapinjanja. Iako prema Pismu ne znamo kako se i kada dogodio Petrov odlazak u Rim, iz tekstova crkvenih otaca saznajemo da je djelovao ondje više od 20 godina.

Tako papa Klement Rimski oko 95. godine spominje primjere dobrih i pobožnih ljudi među koje iz svoga vremena spominje Petra 'koji je podnio mnoge nevolje te, pruživši svjedočanstvo, preselio se na zasluženo mjesto slave'. Biskup Dionizije koji je djelovao u Korintu, oko 170. godine piše o Petru i Pavlu koji su iz Korinta otišli u Rim, ondje osnovali Crkvu i mučenički završili život. Iako ostaju još mnoge nejasnoće o tome je li prije mučeništva i kada Petar bio u Rimu, nije upitno da je do kraja života bio apostolski prvak i da su njegovu riječ slušale sve kršćanske zajednice tadašnjeg Rimskog Carstva. Iako je tema Petrova prvenstva opširna, i različiti su pogledi na nju s obzirom i na različitost kršćanskih crkava, potrebno je naglasiti da je polazište Petrove službe i njezinoga prenošenja to što je on u Rimu bio poglavar Crkve.

Crkvena tradicija biskupsko sjedište apostola Petra nazvala je 'prima sedes', prva stolica, u smislu najviše crkvene razine, a Petra se naziva apostolskim prvakom, 'princeps apostolorum'. No, ni Jeruzalem ni Antiohija nije bilo Petrovo sjedište, već 'drugo mjesto', kako pišu Djela apostolska (12,17). To je Rim u kojem je, nakon razapinjanja, Petar pokopan na Vatikanskom brežuljku. Ondje je u 4. stoljeću car Konstantin podigao baziliku. Bibličar p. Bonaventura Duda, kao i niz drugih autora, ističu da sa sigurnošću možemo reći kako se današnji oltar Bazilike sv. Petra u Vatikanu nalazi nad ostacima Konstantinove bazilike, a ona je čuvala grob sv. Petra.

 
Zanimljivosti o sv. Petru
 
Petar se u Novom zavjetu spominje najviše od svih apostola, 171 put, dok se Isusov ljubljeni učenik Ivan spominje 46 puta. Istraživanja pokazuju da ime Petros nije bilo poznato među Židovima Isusovog doba, a do apostola Petra ne spominje se niti u grčkom svijetu. U popisima Dvanaestorice kod Mateja, Marka i Luke, te u Djelima apostolskim Petar je uvijek prvi. Pripisuju mu dvije poslanice u Novom zavjetu. Povijesno najstariji pisani tekst o Petrovoj službi u Crkvi je u 1 Kor 15,3-5 u kojem Pavao kaže da se uskrsli Krist ukazao najprije Petru.

Bio je oženjen, što znamo po ozdravljenju njegove punice (Mt 8,14) koje se dogodilo u njegovoj kući u Kafarnaumu, gradiću uz obalu Genezaretskog jezera. Iz 1 Kor 9,5 saznajemo da ga je supruga pratila u evangelizaciji. Kontekst spominjanja je vjeroispovijest prve Crkve koju Pavao prenosi kao sadržaj svojega propovijedanja. Papa Ivan Pavao II., za vrijeme pohoda Svetoj zemlji, rekao je da je Kafarnaum i Petrova kuća posebno mjesto u kojem se papa, Petrov nasljednik, osjeća kao kod kuće.

 
Legenda 'Domine, quo vadis?'
 
Do naših se dana u Crkvi sačuvala pobožna legenda koja kaže da je Petar želio pobjeći iz Rima za vrijeme progona cara Nerona. No, na putu je susreo Isusa Krista koji se uputio u Rim i upitao ga: 'Gospodine, kamo ideš?' A On mu je odgovorio: 'Idem u Rim ponovno biti razapet.' Petar je u ovom odgovoru shvatio da ne smije pobjeći, već svojom mučeničkom smrću dati svjedočanstvo za Isusa i u Rimu.

O ovoj legendi pisao je poljski književnik Henrik Sienkiewicz u djelu 'Quo vadis?' za koji je 1905. godine dobio i Nobelovu nagradu. Roman je ekraniziran i pripada među filmske klasike o prvim kršćanima. I danas u Rimu, na Via Apia prema katakombama, stoji mala crkva posvećena ovoj pobožnoj predaji, i na njoj natpis: 'Quo vadis, Domine? (Gospodine, kamo ideš?)

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!