Kako moliti krunicu u Došašću

Kako moliti krunicu u Došašću

Dani koji vode do Božića pružaju savršenu priliku za produbljivanje načina na koji molite krunicu.

7.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
04.12.2019 11:35

Krunica je jedna od najpopularnijih pobožnosti u Katoličkoj Crkvi, ali istodobno je najlakša za prestati moliti. Možda bismo se obvezali svakodnevno moliti krunicu, ali prečesto naša molitva može postati mlaka i ponavljana, bez ikakve inspiracije. Nakon samo nekoliko dana krunicu možemo staviti po strani i više ju ne moliti.

Došašće predstavlja jedinstvenu priliku za oživljavanje našeg zanimanja za krunicu. To je najkraći dio liturgijske godine u Katoličkoj crkvi i posve je usmjerena na Isusa i Mariju. Na mnogo se načina Došašće može nazvati „Marijinim dobom“, dok je pratimo na njezinom putu do Betlehema.

Mnogi duhovni pisci potiču kršćane da provedu neko vrijeme razmišljajući o posebnom otajstvu krunice prije molitve. Radosna otajstva krunice savršene su otajstva nad kojima će se razmišljati tijekom Došašća, jer su u potpunosti usredotočene na Isusovo djetinjstvo.

Evo nekoliko primjera razmatranja koji bi vam mogli pomoći u molitvi krunice.

1. Navještenje
U prvom otajstvu razmatrajmo kako je anđeo Gabrijel pozdravio našu Blaženu Djevicu Mariju riječima „Milosti puna“ i navijestio joj utjelovljenje našeg Gospodina i Spasitelja Isusa Krista.

2. Posjet
U drugom otajstvu razmatrajmo kako je Blažena Djevica Marija, shvativši da je njezina rođakinja Sveta Elizabeta također zatrudnila, žurila u Judejske planine da je posjeti, noseći svog božanskog Sina u svojoj utrobi, i ostala s njom tri mjeseca.

3. Rođenje Isusa u Betlehemu
U trećem otajstvu razmatrajmo kako je Blažena Djevica Marija, kad je došlo vrijeme njezina poroda, rodila našeg Otkupitelja Isusa Krista i položila ga u jasle jer njemu nije bilo mjesta u svratištima u Betlehemu.

4. Prikazanje Gospodina u hramu
U četvrtom otajstvu razmatrajmo kako je Blažena Djevica Marija na dan svog čišćenja prikazala Isusa u hramu, gdje ga je sveti Šimun, zahvaljujući Bogu, s velikom pobožnošću primio u naručje.

5. Pronalaženje Isusa u hramu
U petom otajstvu razmatrajmo kako je Blažena Djevica Marija pronašla svog voljenog Sina u Jeruzalemu, u Hramu, gdje je sjedio pored učitelja, slušao ih i postavljao im pitanja, a to se zbilo kad je imao dvanaest godina.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro