Koliko bi trebale trajati zaruke?

Koliko bi trebale trajati zaruke?

Neki parovi ožene se nakon nekoliko mjeseci zaručništva, dok drugi čekaju nekoliko godina.

6.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
13.01.2020 17:54

Neki se parovi vjenčaju vrlo brzo nakon zaruka, dok drugima treba vremena da završe studij, pronađu posao ili se financijski osiguraju. No, koliko bi zapravo trebale trajati zaruke?

Ovo je jedno od važnih pitanja našega vremena. Nekada je prijelaz iz djetinjstva do odrasle dobi bio brz. Danas je to puno duže. Studiranje, nestabilnost posla, postizanje veće materijalne sigurnosti - sve to doprinosi tome da mladi ljudi postaju samostalni u kasnijim godinama, to im otežava postizanje zrelosti. Kao česta posljedica takve društvene postavke jest odgađanje ulaska u brak.

Razdoblje zaručništva nije samo vrijeme iščekivanja
Koliko treba trajati zaručništvo? Razborit i prilično nespektakularan odgovor bio bi: ne prekratak i ne predug. Ako su neke životne situacije neizbježne, bolje je produžiti razdoblje prijateljstva i veze nego se oženiti 'na brzinu'. Međutim, postoje mnogi slučajevi kada bi parovima bilo bolje osnovati obitelj prije nego postignu željene ciljeve financijske i profesionalne autonomije, sve dok imaju podršku te zrelo pristupaju životu.

Zaručništvo je vrijeme koje treba u potpunosti proživjeti. Potrebno je vrijeme produbljivanja odnosa i pripreme za zajednički život. Nije razborito vjenčati se za 'stranca'.

Zaručništvo je vrijeme intenzivnijeg razgovora
Vrijeme zaručništva je važno vrijeme dijaloga. Razvijanje dobrih komunikacijskih vještina u tom razdoblju ključno je za sretan i ispunjen brak. Priprema za brak prilika je da bračni par sustavno raspravlja o različitim aspektima života - obiteljskoj pozadini, financijama, nadama i snovima, planovima karijere, vrijednostima, vjerovanjima itd. Njihov status 'zaručnika' obvezuje ih na razgovor o budućnosti.

Vrijeme je da naučite moliti zajedno
Uvijek se iznenadimo kad vidimo koliko je kršćanskih parova kojima je teško zajedno moliti. To je pogrešno jer nema zajedništva bez zajedničke molitve, molitve 'jednog srca i duše' (Dj 4,32). Zaručništvo je vrijeme milosti u kojem možete biti zajedno pred Gospodinom.

Posljednje, ali ne manje bitno, zaručništvo je vrijeme da naučite voljeti. Suvremeni pogled na ljubav često, nažalost, obuhvaća sve zajedno: prijateljstvo, privrženost, seksualnost i slično. Zaručništvo, naprotiv, obnavlja i poštuje cjelokupan panoramski jezik ljubavi. Između prijateljstva i braka dolazi razdoblje nježnosti koje je jedinstveno za zaručnike. Za njih je važno da trenutno imaju čistu (ne konzumiranu) bliskost. No, u budućnosti je također važno da par nauči mnoge jezike ljubavi jedno drugih i da bude sposoban za neprekidan rast u dubokoj i postojanoj ljubavi jedno za drugo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro