Legendarno hodočašće svetog Franje Asiškog putem sv. Jakova

Legendarno hodočašće svetog Franje Asiškog putem sv. Jakova

Prema pučkoj tradiciji, sveti Franjo hodočastio je putem sv. Jakova od Italije do Španjolske.

asz.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
25.07.2019 18:08

Put svetog Jakova jedno je od najpoznatijih hodočašća na svijetu. Stotinjak tisuća osoba na godinu usudi se na minimalno tisuću kilometara dug put pješke. Pučka predaja tvrdi kako je među njima bio i sveti Franjo Asiški koji je 1214. godine krenuo na put.

Ova predaja potječe iz popularnog teksta Ugolina Brunfortea „Cvjetići Franje Asiškog“ iz 14. stoljeća. Prema tom tekstu navodi se također da je sveti Franjo pri povratku u Italiju osnovao nekoliko samostana.

- Na početku Reda, kad još nisu imali samostan te je bilo tek nekoliko braće, sveti Franjo se uputio iz pobožnosti prema San Giacomo di Galicia. Sa sobom je poveo brata Bernarda te još jednog ili dvojicu braće. Dok su putovali susreli su siromašnog bolesnika. Sveti Franjo promatrao ga je sa sućuti, pa je rekao bratu Bernardu: Sine moj, hoću da ovdje ostaneš i pobrineš se za njega“. Brat Bernard, krotko padajući na koljena, prihvatio je zapovijed svoga oca i ostao, dok su sveti Franjo i drugi nastavili put do San Giacoma.

Tekst dalje navodi da su po dolasku proveli noć u molitvi u crkvi sv. Jakova. Tu je večer sveti Franjo imao viziju od Boga kako će otvoriti mnoge samostane po svijetu te da će se njegov Red proširiti. Nakon te vizije sveti je Franjo počeo osnivati samostane u Španjolskoj.

Većina povjesničara, doduše, dovodi ovu predaju u pitanje. No, istraživanje Nore Hamerman za Catholic Herald otkriva još jednu priču vezanu za hodočašće sv. Franje u Španjolsku.

Priča kaže da je jedna siromašna obitelj ugostila Franju tijekom hodočašća. Kad je Franjo tražio od oca obitelji da izgradi samostan, ovaj je odgovorio da nema sredstava. Franjo ga je potom odveo do blaga pokopanog u obližnjoj pustinji. Zemlju za izgradnju samostana dobili su od benediktinaca, a zauzvrat su im na godišnjoj razini donosili košaru ribe. Ta je praksa ostala sve do 18. stoljeća.

Budući da je sveti Franjo bio poznat po poniznosti i odvažnosti, hodočašće u Španjolsku vrlo je vjerojatna. Svakako, njegova priča kao i priča mnogih drugih danas su inspiracija mnogima koji se odluče za takav pothvat.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro