Mistični put od Irske do Izraela

Mistični put od Irske do Izraela

Tajanstvena,zamišljena linija povezuje sedam samostana, od Irske do Izraela.

sveta-linija.jpg
Autor
Aleteia/Laudato/Prevela:D.T.
Fotograf
Youtube/screenshot
Objavljeno:
 
14.06.2017 11:02

Prema legendi, linija predstavlja put kojim je Sveti Mihael poslao Sotonu u pakao.
Tajanstvena, zamišljena linija povezuje sedam samostana, od Irske do Izraela.

Je li riječ o slučajnosti?

Svetišta su jako udaljena jedan od drugog, ali opet savršeno su poredana, a i detalji o njihovoj povezanosti su zadivljujući.

Tri najvažnija mjesta, ''Mont Saint Michel'' u Francuskoj; ''Sacra of San Miguela'' u Val de Susi i svetište ''Monte Sant'Angelo'' u Garganu su na istoj udaljenosti jedan od drugog. Neki kažu da je to podsjetnik svetoga Mihaela za one koji vjeruju i trebaju biti pravedni te ići pravim putem.

Također, linija je savršeno usklađena sa zalaskom sunca na dan ljetnog solisticija sjeverne hemisfere.

Linija počinje u Irskoj, na pustom otoku, gdje se arkanđeo Mihael ukazao svetom Patriku, kako bi mu pomogao osloboditi tu zemlju od zla. Tu se nalazi prvi samostan ove linije, ''Skelling Michael'', odnosno Mihaelove stijene.

Linija zatim ide južno i zaustavlja se u Engleskoj na planini svetoga Mihaela, riječ je o kornvalskom otočiću koji se za vrijeme oseke približi u potpunosti kopnu. Smatra se da je baš na tom mjestu sveti Mihael razgovarao sa grupom ribara.

Put se zatim nastavlja u Francusku, na drugom poznatom otoku, Mont Saint Michel, gdje se navodno sam arkanđeo i ukazao. Ljepota ovog svetišta i zaljev u kojem se smjestio, izvan obale Normandije, čini ga jednim od najljepših turističkih mjesta u cijeloj Francuskoj. Zbog toga je pod UNESC-ovom zaštitom od 1979. godine. Od vremena kada su na tom mjestu bili Gali, ono se smatra mističnim. 709. godine se sveti Mihael ukazao na tom mjestu svetom Aubertu, potaknuvši ga da sagradi crkvu na stijeni. Radovi su odmah počeli, ali benediktinski samostan nije bio u potpunosti sagrađen sve do 900. godine.

Otprilike 1000 kilometara dalje, u Val de Susi, nalazi se četvrto svetište, ''Sacra Di San Michael'', odnosno Samostan svetoga Mihaela . Ista pravocrtna linija povezuje ovo sveto mjesto sa svim ostalim samostanima svetoga Mihaela. Gradnja samostana počela je oko 1000. godine, a tokom stoljeća nove strukture su dodavane originalnoj građevini. Benediktinski redovnici su također dodali i malu gostionicu zato što je ovo sveto mjesto na putu hodočasnicima koji su putovali kroz Franački put (Via Francigena).