Na današnji dan posljednje ukazanje Gospe u Fatimi

Na današnji dan posljednje ukazanje Gospe u Fatimi

Povijest fatimskog svetišta počinje 13. svibnja 1917. godine. Usred razaranja Prvog svjetskog rata, u mjestu Cova da Iria, u blizini portugalske Fatime, Blažena Djevica Marija ukazala se malim pastirima: Luciji, Franji i Jacinti Marto.

People_looking_miracle_sun.jpg
Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
wikimedia.org/Laudato
Objavljeno:
 
13.10.2021 15:10

 

Marija se djeci ukazivala idućih pet mjeseci, uvijek 13. u mjesecu. Posljednjem ukazanju, 13. listopada 1917., nazočilo je 70 000 ljudi koji su doživjeli čudo sa suncem koje je, prema očevicima, 'zaplesalo'.

Kasnije se Gospa još dvaput ukazala Luciji, koja je u međuvremenu postala redovnica, zapovjedivši joj slavljenje pet prvih subota u mjesecu. Godine 1919. gradi se kapela ukazanja, a bazilika se počinje graditi 1928. godine. Posvećena je 7. listopada 1953.

Fatima postupno dobiva službenu crkvenu potvrdu kao marijansko svetište svjetskih razmjera: godine 1930. mjesni biskup potvrđuje autentičnost ukazanja, a 1931. portugalski biskupi posvećuju Portugal Bezgrješnom Srcu Marijinu. Godine 1942. papa Pio XII. posvetio je Bezgrješnom Srcu cijeli svijet, a 1951. u Fatimi je završena Sveta jubilarna godina.

Papa Pavao VI. hodočastio je u Fatimu na 50. obljetnicu ukazanja, 13. svibnja 1967., a Ivan Pavao II. dolazi zahvaliti Fatimskoj Gospi za preživjeli atentat 13. svibnja 1982. i 1991. godine.

Godišnje se u fatimskom svetištu okupi oko četiri milijuna hodočasnika. Ukazanja usred ratnih razaranja, Gospino obećanje da će se Rusija obratiti, posvećenje svijeta Marijinu Srcu, činjenica da je Ivan Pavao II. odabrao upravo Fatimu kako bi zahvalio za život nakon izljeva mržnje… Sve to govori kako Fatimu treba promatrati kao veliku poruku mira.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro