Naša Gospa od Aparecide, kraljica i zaštitnica Brazila

Naša Gospa od Aparecide, kraljica i zaštitnica Brazila

12. listopada slavi se spomendan Naše Gospe od Aparecide, kraljice i zaštitnice Brazila.

GOSPA-od-aparecide.jpg
Autor
sveci.net/Laudato/M.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
11.10.2017 21:25

Godine 1717. najavljeni su u posjet visokih gostiju u Guaratinggueta. Zato su bili upućeni tri ribara kako bi priskrbili dovoljno ribe za prijem: Domingos Garcia, Filipe Pedroso i João Alves.

Prvi njihov pokušaj bio je bez rezultata: njihove mreže bile prazne. Otišli su na drugo mjesto zvano Porto Itaguaçu . Tu  je Alves bacio svoju mrežu te je potom iz vode u mreži izvadio tijelo malog glinenog kipa. Zatim je bacio mrežu nekoliko metara dublje i izvukao glavu kipa: prepoznali su lik Blažene Djevice Marije. Veličina kipa je 36. centimetara. Bacili su ponovno mreže i postigli izobilni ulov.

Kip su nazvali Naša Gospa od Ukazanja „Nossa Senhora Aparecida“  jer se „pojavila“ u ribarskim mrežama za vrijeme ribolova. Pronađeni kip je postavljen u kući obitelji Filipa Perdroso.

Prvo čudo dogodilo se odmah nakon otkrića kipa pa su se ljudi okupljali pred njim i pjevali, molili krunicu i litanije u kućnoj kapelici obitelji Pedroso.

Tu se častila Gospa Aparecida 15 godina. Grad Guaratingueta je 1734. odlučio izgraditi javnu kapelu, koja je otvorena 1745. U narednom razdoblju, dolazili su hodočasnici i izdaleka.

Godine 1834. sagrađena je nova crkva (stara bazilika) kako bi se zadovoljio sve veći dolazak vjernika hodočasnika. Dana 6. studenog 1888., princeza Isabella  posjetila je po drugi put crkvu i darovala kipu plavi plašt i krunu od dijamanata.  Bazilika je sagrađena 1908. sa naslovom manje bazilike.

U srpnju 1930., Gospa od Aparecide je od pape Pija XI. proglašena Kraljicom i Zaštitnicom Brazila.

Godine 1955., bazilika se opet pokazala premala pa je počela izgradnja moderne bazilike. Baziliku je 1980. posvetio papa Ivan Pavao II. i dao naslov Male bazilike. Papa Benedikt XVI. je prilikom svog posjeta Brazilu 2007., posvetio novi zvonik u Aperecidi, najviši na svijetu.

Bazilika je još uvijek nije gotova: kontinuirano je širenje, popravci te ugrađivanje ornamentike iznutra i izvana.. Svetište godišnje posjeti preko 8.000.000 hodočasnika: po broju hodočasnika 4. je svetište u svijetu. Dana 12. listopada je glavna svetkovina.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!