Osnivao je bolnice, redove, pa čak i banku za siromašne: Upoznajte sv. Kajetana

Osnivao je bolnice, redove, pa čak i banku za siromašne: Upoznajte sv. Kajetana

Ovaj svetac iz 15. stoljeća radio je kao papin diplomat prije nego se zaredio za svećenika.

kajetan.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
07.08.2019 17:57

Punim imenom Gaetano del Conti di Thiene - ili na 'naški' Kajetan - rođen je 1. listopada 1480. godine u sjeverno-talijanskoj regiji Veneto. Bio je drugi sin Gašpara, koji je svoga sina posvetio Djevici Mariji odmah nakon rođenja.

Cajetanov otac umro je kad je imao samo dvije godine, ali kako je odrastao imao je neobično pobožan i ponizan odnos prema ocu. Radovao se molitvi i pružao je sve što je mogao siromašnima. Neki izvori kažu da su ga kao dječaka zvali 'mali svetac'.

Kajetan se pokazao kao odličan student te je u Padovi stekao doktorat iz civilnog i kanonskog prava. Zbog toga je dobio posao u vladi, ali je on to odbio. Želio je biti svećenik u povučenosti života.

Međutim, njegove sposobnosti prepoznati su i u Vatikanu, pa je papa Julije II. tražio od njega da bude diplomat. Kajetan je to pristao te je radio u njegovoj diplomaciji sve do Papine smrti 1513. godine. Nakon toga je krenuo putem svećenstva te je zaređen 1516. godine u 36. godini života.

Šest godina kasnije umrla mu je majka, a on je naslijedio veliku svotu novca. Odmah je sve 'uložio' u siromašne - dao je izgraditi bolnicu za oboljele od neizlječivih bolesti u Vicenzi i Veneciji. Izgradio je još jednu bolnicu za najsiromašnije, koji se nisu nigdje mogli obratiti za pomoć.

U to vrijeme najveći problem siromašnima bila je otplata zajma. Stoga je Kajetan osnovao banku u kojoj su siromašni mogli posuditi novac i pošteno se odnositi prema njimu. Ta je banka vodila do osnivanje Banco de Napoli, koja slovi kao najstarija banka na svijetu.

Imao je neobičan dar za poticanje molitve. Tako se sa župljanima kladio da će učiniti nešto za njih. A klađenje se sastojalo od molitve, krunice, paljenja pobožnih svijeća i sličnih stvari. Ako bi netko ispunio obećanje, Kajetan bi izgovorio molitvu ili zatražio bilo koji duhovni dar od kojeg se isplata duga sastojala. Naravno, on je uvijek ispunjavao svoje obećanje, a župljane bi te 'oklade' držale da mole cijelu godinu.

U duhu klerikalne obnove Kajetan je s trojicom prijatelja dobio odobrenje pape Klementa VII. za osnivanje novog reda poznatog kao Kongregacija regularnih klerika. Bio je prvi koji je uveo 40 sati klanjanja pred Presvetim u svrhu borbe protiv hereze kalvinizma.

Kajetan je gajio veliku pobožnost prema Gospi, a navodno mu se jedne božićne noći ukazala s djetetom Isusom u naručju. Na smrtnoj postelji također mu se ukazala i rekla mu:

- Kajetane, primi blagoslov mog Sina i znaj da sam ovdje kao nagrada za iskrenost tvoje ljubavi i da te odvedem u raj. Pođimo u miru.

Kanoniziran je 1671. godine, a zaštitnik je nezaposlenih, radnika, bankara i tražitelja posla. Slavi se 7. kolovoza.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!