Na današnji dan prije 136 rođen Pater Petar Perica

Na današnji dan prije 136 rođen Pater Petar Perica

Žrtva komunističkih zločina, autor brojnih crkvenih pjesama poput ''Do nebesa nek se ori'' i ''Zdravo djevo''.

Petar-Perica.jpg
Autor
hrvatski-fokus.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
dulist.hr/Laudato
Objavljeno:
 
27.06.2017 12:00
Audio zapis članka

Mučenik o. Petar Perica rođen je 27. lipnja 1881. u Kotišini, kraj Makarske. Osnovnu školu završio je u Makarskoj gdje je započeo daljnje školovanje u Građanskoj školi, a nastavio ga 1895. u travničkom sjemeništu jer je izrazio želju za svećeničkim zvanjem. Već u toj dobi mladi Petar počeo je pisati stihove. Tako je kao petoškolac ispjevao ove stihove u kojima je sažeo sav svoj program:
 
„Kristu služit to je nad sve časti;
Njega ljubit nema veće slasti.
Njega slijedit to je veličina;
Sve je drugo varka i taština!“
 
No, ono po čemu je zadužio cijeli hrvatski narod jest njegova pjesma ''Do nebesa nek se ori“, koju je spjevao još kao 19-godišnji gimnazijalac u Travniku za posvetu hrvatske mladeži Srcu Isusovu 1900. Te se godine 160.000 hrvatskih mladića i djevojaka posvetilo Srcu Isusovu i pjevali su tu pjesmu kao pjesmu posvetnicu. Godine 1904. Petar Perica spjevao je i drugu najpopularniju našu vjersku pjesmu ''Zdravo Djevo''. Obje ove pjesme ostadoše kroz cijelo XX. stoljeće najpopularnije hrvatske vjerske pjesme.
 
Godine 1901. Petar Perica sa 20 godina stupa u Družbu Isusovu. Novicijat obavlja u Velehradu, a daljnji studij u Kalksburgu u Austriji, potom u Bratislavi i Innsbrucku. Zaređen je za svećenika 1914. godine. Kao isusovac vrši različite službe u raznim mjestima: u Zagrebu, Travniku, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Bio je veliki štovatelj Srca Isusova i širitelj ove pobožnosti; živio je veoma svetim životom, tako da su ga još za života nazivali  ''svecem“.
 
Završio je svoj život mučeničkom smrću. Čim su ušli u grad strijeljali su ga u Dubrovniku partizani bez ikakvog suđenja, zajedno s mnogim drugim uglednim Dubrovčanima i intelektualcima na otočiću Daksi, 24. listopada 1944.

Njegova svetačka ljubav prema Isusu Kristu i danas odjekuje u riječima pjesme Do nebesa:

''Isukrste srcu Tvom, s nama naš se kune dom,
dušom tijelom vijek sam Tvoj, za krst časni bijuć boj!''

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: