Pet načina kako nam Sotona zasljepljuje um

Pet načina kako nam Sotona zasljepljuje um

Po Kristovom otkupljenju možemo pobijediti Sotonine namjere i živjeti punim životom u slobodi djece Božje.

14.jpg
Autor
christianpost.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
unsplash.com
Objavljeno:
 
04.05.2020 18:29

Postojanje zla u svijetu vidljivo je iz svakodnevnih vijesti o ubojstvima, otmicama, silovanjima i slično. Zlo se pak još više očituje u stvarima koje ne dospiju na medijske naslovnice. Kršćani vjeruju kako u svakom zlu svoje 'prste' ima Sotona, nadnaravno biće koje je odbilo biti na Božjoj strani.

Sotona želi uništiti sve Božje, pa tako i čovjeka. I ne bismo trebali zaboraviti da Sotona mrzi čovjeka i želi vidjeti kako ljudsko biće pati. Na koncu, želi ga udaljiti od Boga. Premda u potpunosti ne razumijemo kako đavao uspije nagnati čovjeka na grijeh, Biblija nam otkriva kako mu ipak pronađe načina da čovjeka odvuče s pravoga puta.

Bez Božje intervencije nitko od nas ne bi imali šansu protiv Sotone. No, ako je Bog za nas, tko će protiv nas? Po Kristovom otkupljenju možemo pobijediti Sotonine namjere i živjeti punim životom u slobodi djece Božje.

No, postoje razni 'simptomi' koji se pojavljuju kada Sotona zaslijepi um uma. Mi ćemo izdvojiti pet simptoma koji nam mogu pomoći u ozdravljenju duhovnog života.

1. Mislite da Boga nema ili da će vaša 'dobra djela' navesti Boga da vas prihvati
Kršćanstvo je jedinstvena religija po tome što čovjek nije taj koji dolazi do Boga, nego je Bog onaj koji dolazi čovjeku. Ne postoji ništa što mi možemo učiniti da nas Bog prihvati - jer nas Bog već prihvaća! A ateistički pristup da Boga nema i da možemo živjeti kao da je tako je osiromašenje ljudskog duha.

2. Mislite da niste na putu prema paklu čak i kada ne vjerujete da vam Isus prašta grijehe
Bog želi da se svi ljudi spase i da prime oproštenje. On će spasiti bilo koga, ali ne i svakoga. Hoće reći da to ovisi o našem prihvaćanju Božjeg spasenja, a ne o Božjoj volji da spasi.

3. Čvrsto odbijate vjerovati u Trojstvo
Vjera u trojedinoga Boga jedan je od najvažnijih dogma kršćanske vjere. Ono ima i biblijsko utemeljenje u više svetopisamskih ulomaka, premda će se vjera u Trojstvo razviti tek u prvim stoljećima kršćanstva.

4. Odbijate vjerovati u Kristovo uskrsnuće
Uskrsnuće stoji u temelju kršćanske vjere. Sveti Pavao će u svojoj poslanici reći da je naša vjera uzaludna ako Krist nije uskrsnuo. Jedan od čvrstih dokaza uskrsnuća zasigurno su sami apostoli koji su doživjeli preobrazbu, metanoju iz plašljivih i odbjeglih učenika do gorljivih navjestitelja. Njihov susret s uskrslim Kristom bio je toliko jak i istinit da ga nisu mogli zanijekati ni pod cijenu smrti.

5. Smatrate da dobra djela mogu izbrisati vaš grijeh
U Svetom pismu Novog zavjeta možemo pronaći redak koji govori o tome kako ljubav pokriva mnoštvo grijeha. Ali to ne znači da se našim djelima ljubavi grijeh briše. Ne, samo Ljubav sa velikim 'Lj' može izbrisati naše grijehe, odnosno Bog. Dobrim djelima možemo raditi naknadu, pokoru za počinjene grijehe, ali ona nemaju moć otpuštanja grijeha.

Na kraju možemo dodati i današnji strah od koronavirusa. On može biti razborit i prikladan, ljudski prirodni odgovor na situaciju. No, ukoliko ga shvatimo kao veću prijetnju od Isusova poziva na obraćenje, onda propuštamo gledati svijet očima jednog kršćanina.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!