Kako prepoznati što je Božja volja za mene?

Kako prepoznati što je Božja volja za mene?

Misionarski svećenik i preživjeli iz zloglasnih ruskih logora Gulaga nudi jasan način razlučivanja Božje volje.

6.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
31.01.2020 18:35
Audio zapis članka

Sluga Božji Walter Ciszek heroj je u svakom pogledu. Ovaj poljsko-američki isusovački svećenik vodio je tajni misionarski rad u Sovjetskom Savezu između 1939. i 1963. godine. U tom razdoblju čak 15 godina proveo je teško radeći u Gulagu uz pet godina boravka u zloglasnom moskovskom zatvoru Lubyanka. Unatoč dugogodišnjem zarobljeništvu i proživljenim patnjama ostao je vjeran Bogu, nastavio je moliti i dijeliti sakramente što većem broju ljudi.

Nakon puštanja i povratka u Sjedinjene Države 1963. napisao je dvije knjige o svojim godinama u Rusiji: S Bogom u Rusiji i On me vodi. U drugom poglavlju potonje knjige opisuje na koji je način odlučio prihvatiti opasnu misiju odlaska u Rusiju i služiti u tajnosti za tamošnje kršćane.

Ono što je Ciszek rekao o razlučivanju Božje volje izuzetno je važno za sve koji trebaju donijeti tešku odluku ili traže potvrdu da su njihovi životi usklađeni s Božjom voljom. U početku ga je iznenadila sama težina odluke, prenosi Aleteia.

- Nikada prije nisam sumnjao da je Božja volja za mene da odem u Rusiju. Od dana kad sam prvi put čuo poziv, to uvjerenje činilo je srž mog života - napisao je.

No suočen s time da je njegov izbor neizbježan Ciszek je počeo oklijevati. Mislio je da mu je prva dužnost ostati u dodjeljenoj župi u Poljskoj pa se bojao da će pogriješiti ako ode. Mučila su ga razna pitanja, a čak mu ni molitva nije olakšala njegov nutarnji nemir.

- Zar nisam samo slijedio svoje vlastite želje i jednostavno ih nazvao voljom Boga za mene? Jesam li zaista siguran koja je Božja volja za mene - pitao se.

Odlučio je ostati u Poljskoj zaključivši je da je to najbolje za njega. Međutim, prije nego što je donio takvu odluku osjećao se uznemireno.

- Nisam osjećao ni mir, ni radost, ni lakoću srca kad sam konačno riješio svoj problem - piše Ciszek smatrajući da je stavljao naglasak na glas razuma, a ne na glas Božji.

Taj gubitak mira za njega je bio jasan način da spozna nešto što nije Božja volja.

- Tada sam iskusio ono što sam čuo od svojih duhovnika i što sam čitao u duhovnim knjigama, ali nikad u potpunosti nisam shvatio. A to je da se Božja volja može razaznati po plodovima duha, da su duševni mir i radost srca dva takva znaka, pod uvjetom da slijede potpunu predanost i otvorenost Bogu i ne temelje se na vlastitim željama. Drugim riječima, da se valjanost poziva može provjeriti pokretima duše koji ga prate.

Isusovac je stoga promijenio svoju odluku i ipak je otišao u Rusiju. Iako je znao da je odlazak u Rusiju nepoznat i opasan put, osjetio je dubok mir.

Njegova spoznaja da bi ga osjećaj mira mogao usmjeriti prema Božjoj volji primjenjiv je na mnogim područjima života. Ako se trudite donijeti odluku i mučite se s razlučivanjem Božje volje za vas, primijenite ovaj test: Koja vam odluka donosi duboki unutarnji mir i radost?

Za Ciszeka je taj test jednostavan pokazatelj Božje volje. Jer mir dolazi od Boga, dok nemiri i nemiri dolaze od Sotone. Slijedite stoga ono što vam donosi duboki i trajni mir i tada možete biti sigurni da vjerno živite Božju volju za vas.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: