Sveti arkanđeli: Mihael, Gabrijel i Rafael

Sveti arkanđeli: Mihael, Gabrijel i Rafael

Crkva nam želi osvijestiti kolika je i kakva uloga Božjih anđela u Njegovu naumu spasenja čovjeka te danas slavi blagdan svetih arkanđela: Mihaela, Gabrijela i Rafaela.

arkandjeli9.jpg
Autor
Laudato/M.R.
Fotograf
catholicismpure.wordpress.com
Objavljeno:
 
29.09.2022 06:24

 

Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj. Molitva sv. Mihela upotrebljava se kao učinkovita zaštita od zlih duhova te je ujedno i  jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima a da je to Rimokatolička crkva dopustila. Ime Mihael potječe iz hebrejskog, što znači: 'Tko je kao Bog' (latinski: 'Quis ut Deus').

Najznačajniji tekst o sv. Mihaelu jest onaj iz Otkrivenja: ''Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihovil sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta, bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli''.

Ikonografija prikazuje sv. Mihela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj. Kao borac neka nam pomaže u borbi koju svatko od nas mora stalno protiv zla u sebi i oko sebe voditi! Kao molitelj neka nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu, a kao pratitelj neka nas prati na našim životnim putovima!

Razni narodi štuju sv. Mihaela kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska također ga od davnine slave kao svoga zaštitnika.

Sveto pismo na nekoliko mjesta spominje i sv. Gabrijela, arkanđela. I štovanje je sv. Gabrijela staro, a naročito je vezano uz blagdan Blagovijesti. Njemu je, kao i sv. Mihaelu, pučka pobožnost pridavala ulogu čuvara crkvenih vrata.

Kao svoga zaštitnika štovali su sv. Gabrijela glasonoše, teklići i pismonoše. Papa Pio XII. apostolskim breveom od 1. travnja 1951. proglasio ga je nebeskim zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, telefona, radija i televizije.

Ime Rafael znači 'Bog liječi', i ime je trećega arkanđela kojega danas slavimo. Njega, kao i dvojicu drugih arkanđela, opširno spominju apokrifne knjige, a od kanonskih knjiga Rafael je veoma prisutan u Tobijinoj knjizi. Naročito se Rafaelu preporučuju putnici.

Kao duhovnom liječniku utječu mu se i bolesnici u duševnim i tjelesnim bolestima. A kao svoga posebnog zaštitnika časte ga farmaceuti.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: