Sv. Toma Apostol – Nevjerni Toma

Sv. Toma Apostol – Nevjerni Toma

Toma Apostol, također zvan Juda Toma, Nevjerni Toma ili Didim, bio je jedan od Isusovih dvanaestorice apostola. Za njega se često govori i Toma Blizanac, a razlog tome je aramejsko značenje riječi Toma: blizanac.

Tomina-nevjera.jpg
Autor
Laudato/M.R.
Fotograf
hr.wikipedia.org
Objavljeno:
 
03.07.2019 09:07

Možda je najpoznatiji po nevjeri u Isusovo uskrsnuće nakon što je čuo za nj, no ubrzo nakon što je vidio Isusa rekao je „Gospodin moj i Bog moj!“.

Toma je u popisu apostola u evanđeliste Mateja na sedmom mjestu, u Marka i Luke na osmom, a u Djelima apostolskim na šestom mjestu.

Sv. Ivan Evanđelist spominje Tomu u četiri zgode, ali je zacijelo najljepša ona u susretu s Uskrslim.

Toma je bio onaj koji je učenicima rekao u zgodi s Lazarom: „Hajdemo i mi umrijeti s njim!“

Kad je Isus na oproštajnoj večeri s učenicima blagovao i govorio im o nebeskim stanovima, Toma je bio onaj koji je rekao: „Gospodine, ne znamo kamo ideš? Kako bismo poznavali put!“

U zgodi Uskrsnuća, kad se Isus ukazao učenicima drugi put, kad je već i Toma bio s njima, rekao mu je Isus: „Pruži prst ovamo: evo mojih ruku! Pruži ruku svoju i stavi je u moj bok te ne budi više nevjernik, već vjernik!“. Toma odgovori: „Gospodin moj i Bog moj!“ Caravaggiova slika „Nevjera svetog Tome“ prikazuje tu scenu, a u ovoj se priči nalazi i podrijetlo sintagme Nevjerni Toma.

Tomu nalazimo i na jezeru kad se Isus poslije uskrsnuća ukazao učenicima i Petru dao prvenstvo. Toma je spomenut odmah na drugom mjestu.

Toma je također poznat kao Apostol koji je krstio Tri kralja (Mudrace s Istoka).

I crkveni pisci spominju Tomu. Euzebije Cezarejski spominje da je Toma kao polje rada dobio Perziju. Sv. Grgur Nazijanski i Nicefor spominju da je Toma podnio mučeništvo u Indiji. Rimokatolička Crkva slavi njegov spomendan 3. srpnja.

To mu je gnostik Herakleon nijekao, kako kaže Klement Aleksandrijski, ali se tomu protive jače predaje.

Apokrifna književnost pripisuje Tomi jedno Evanđelje, Djela apostolska i Apokalipsu.

Legenda spominje da je u indijskoj pokrajini Malabaru Toma propovijedao evanđelje pa se dio kršćana tamo naziva „Tomini kršćani“.

Danas ih je više od 750.000. Podijeljeni su u četiri biskupije, a u bogoslužju upotrebljavaju siro-malabarski obred.

Nedaleko od Madrasa nalazi se križ iz sedmog stoljeća s natpisom na staroperzijskom jeziku te prema općem mišljenju označuje mjesto mučeništva svetoga Tome apostola.

O Tominu misionarenju u Indiji govori i veliki svjetski putopisac Marko Polo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro