Sveti Valentin - vijesnik novog života

Sveti Valentin - vijesnik novog života

Sveti Valentin pripada skupini svetaca koji navještaju proljeće i novi život, zbog čega ga se slavi kao zaštitnika mladih i zaljubljenih.

sv-valentin.jpg
Autor
Laudato/M.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
14.02.2020 08:46

Valentinu se svetačka čast iskazuje neprekinuto punih 17 stoljeća. Ta pučka zaljubljenost u Valentina nije mnogo marila za povijesne podatke o njemu, pa je o Valentinu do nas doprlo manje činjenica, a više legendi. Bezbrojni su podaci o njegovu neprekinutom tisućljetnome štovanju.

Bio je svećenik (ili biskup) i u vrijeme rimskog cara Klaudija, godine 269. ili 270. mučenički je ubijen. Kad su progonstva prestala, štovatelji su mu podizali crkve, a najstarija je u Rimu iz 4. stoljeća.

Spomendan se slavi 14. veljače. Običaj da se Valentin smatra svecem i zaštitnikom zaljubljenih dolazi, što malo tko zna i što je pomalo neobično, i od njegova mjesta u kalendaru. Naime, datum 14. veljače pada poslije božićnih blagdana, a neposredno prije korizme, pokorničkoga vremena duhovne priprave za Uskrs.

Latinska izreka kaže: Nomen est omen (Ime je znak). To je posebno uočljivo u imenu Valentin. Izvor mu je u latinskoj riječ válens što znači zdrav, krepak.

Iz toga korijenskoga značenja imena nastao je običaj u nekim europskim zemljama, a napose u Sjevernoj Americi, da ljudi na njegov spomendan izmjenjuju čestitke i darove: žele si zdravlje, sreću, svako dobro.

Sv. Valentina se zaziva kod bolesti očiju, padavice i u drugim potrebama. To se štovanje razvilo posebice od srednjeg vijeka.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro