Sveta Angela Merici – osnivačica uršulinki

Sveta Angela Merici – osnivačica uršulinki

Današnja sveta zaštitnica je Angela Merici, osnivačica uršulinki.

anđela-merci.jpg
Autor
zupajastrebarsko.hr/T.S.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
27.01.2023 12:00

 

Rođena je 21. ožujka 1474. u talijanskom gradu Desenzano del Garda (provincija Brescia, Lombardija), u skromnoj seoskoj obitelji. Rano je ostala bez roditelja i starije sestre, a s 15 godina postala je franjevačkom trećoredicom. Već kao djevojka isticala se svojom mudrošću, dobrotom i spremnošću da svakomu pomogne. Prema predaji, 1524., na putu u Svetu Zemlju, iznenada je oslijepila na otoku Kreti. Prijatelji su ju htjeli vratiti kući, ali ona je silno željela posjetiti sveta mjesta.

Na putu kući, dok je molila pred raspelom, vid joj se vratio na istom mjestu gdje ga je izgubila. Vizionarka i mističarka, osnovala je s još 28 djevojaka 1535. u Bresci redovničku Družbu svete Uršule (uršulinke), koja se posvetila odgoju i vjerskom poučavanju djevojčica napuštenih od roditelja i brizi za bolesnike i siromahe. Godine 1537. izabrana je za poglavaricu reda.

Kasnije se djelovanje njezina reda proširilo i na poučavanje svjetovnih predmeta te na otvaranje mnogih internata i škola za žensku mladež. Svojim odgojiteljskim djelovanjem Angela Merici bila je prethodnica suvremene pedagogije, a mnogim stajalištima i razmišljanjima bila je daleko ispred svog vremena. Preminula je na današnji dan, 27. siječnja 1540., u Bresci, gdje se i danas čuvaju njezine relikvije. Blaženom ju je proglasio 1768. papa Klement XIII., a svetom 1807. papa Pio VII. Zazivaju je prigodom bolesti i tjelesnih boli, a zaštitnica je bolesnika, osoba koje su izgubile roditelje, invalida, hendikepiranih osoba i osoba izloženih fizičkom naporu.

Posvećene su joj mnoge župe, crkve i učilišta diljem svijeta, a njezine uršulinke djeluju na svim kontinentima. U Hrvatskoj su uršulinke započele djelovati 1703. u Varaždinu, gdje su osnovale prvu školu, gimnaziju i preparandiju, a danas uspješno djeluju u Zagrebu (Vončinina ulica, Gračani, Vlaška ulica, Utrina), Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rovinju i Zenici.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: