Sveta Koleta, obnoviteljica klarisa

Sveta Koleta, obnoviteljica klarisa

Koleta, pravim imenom Nicolette Boylet, svojim je rođenjem 1381. godine usrećila svoje roditelje koji su izgubili svaku nadu da će moći imati djece. U dobi od 18 godina roditelji su joj umrli, a četiri godine nakon toga postala je trećoredicom.

koleta-portal.jpg
Autor
Veritas/Laudato/M.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
06.03.2021 08:19

Isprva je živjela u maloj ćeliji kraj samostanske crkve, a sa 25 godina, potaknuta ukazanjima svetog Franje, napustila je ćeliju kako bi obnovila red klarisa.

Papa Benedikt XIII. primio je njezine svečane zavjete 1406. godine u Nici. Dopustio joj je reforme već postojećih samostana reda i utemeljenje novih. Najprije je zaživio obnovljeni samostan u francuskom gradu Besançonu, zatim 16 drugih, a njezine reforme prihvatili su i neki muški samostani.

Sveta Koleta znala je kako probuditi savjest, imala je dar proricanja i činila je velika čudesa. Preminula je u mjestu Gent 1447. godine.

Papa Pio Sedmi proglasio ju je svetom 1807. Red koji je obnovila,  bosonoge klarise, danas uspješno djeluju u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro