Sveta Marija Magdalena, prva glasnica Uskrsloga

Sveta Marija Magdalena, prva glasnica Uskrsloga

Prema Svetom pismu bila je žena koju je Isus izliječio od teške bolesti i istjerao iz nje sedam zlih duhova.

magdalena.JPG
Autor
Veritas/Laudato/M.P.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
22.07.2021 08:09

 

Danas se Crkva spominje svete Marije Magdalene. U hrvatskom jeziku uobičajeno je ime Marija Magdalena, no zapravo je riječ o Mariji iz Magdale. U Novom zavjetu i apokrifnim spisima opisana je kao učenica Isusa Krista, a sva četiri evanđelista spominju ju kao svjedokinju Kristova uskrsnuća.
 
Evanđelist Luka spominje Mariju Magdalenu u skupini žena koje su pratile Isusa u Njegovu apostolskom radu. 
 
Marija je bila uz Isusa u najtežim trenutcima Njegova života. Zajedno s Blaženom Djevicom Marijom bila je pod Isusovim križem na Kalvariji. Sveti Ivan evanđelist, vjerni svjedok tih strašnih i teških dana, piše: 'Uz križ su Isusov stajale majka Njegova, zatim sestra Njegove majke, Marija Kleofina i Marija Magdalena'.
 
Prema Svetom pismu bila je žena koju je Isus izliječio od teške bolesti i istjerao iz nje sedam zlih duhova otvarajući joj puteve vjere i ljubavi o kojima nikada nije ni sanjala. Ista ta ljubav potakla ju je probdjeti čitavu noć pred Isusovim grobom.
 
'Marija je stajala vani kod groba i plakala. Zaplakana zaviri u grob i ugleda dva anđela u bjelini. Upitahu je zašto plače, a ona im odgovori: 'Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše.' 
Isus ju je tad upitao zašto plače, a ona ga nije prepoznala. Kad ju je zazvao imenom: 'Marijo', ona se okrene i reče mu na hebrejskom: 'Rabbuni', što znači 'Učitelju'.
 
Bila prva glasnica Uskrsloga, uplašenim apostolima.
 
Prema izričitoj želji pape Franje, na svetkovinu Srca Isusova, 3. lipnja 2016., objavljen je dekret kojim se slavlje svete Marije Magdalene uzdiglo na razinu blagdana u Općem rimskom kalendaru.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro