Sveti Elizej

Sveti Elizej

Sveti Elizej starozavjetni je prorok, ali je u Crkvi čašćen kao svetac pa su se po predaji i njegove relikvije prenosile u Aleksandriju, Carigrad i Ravenu.

Untitled-1.jpg
Autor
sveci.net/Laudato/M.S.
Fotograf
youtube.com
Objavljeno:
 
14.06.2019 08:13
O njemu su opisi u starozavjetnoj Prvoj i Drugoj knjizi kraljeva ( 1. Kr 19,16.19-21; 2 Kr 2. do 9 poglavlje). Živio je u 9. stoljeću prije Krista, potjecao je iz imućne obitelji. Bog ga je pozvao preko proroka Ilije kojemu je bio poslužitelj.  Ovako čitamo u Svetom Pismu da je Bog naložio Svetom Iliji nakon povratka s gore Sinaja: "Jahve reče Iliji: 'Idi, vrati se istim putem u damašćansku pustinju....i pomaži Elizeja, sina Šafranova iz Abel Mehole, za proroka namjesto sebe....
Ode Ilija  i na povratku  naiđe na Elizeja, gdje ore: pred njim dvanaest jarmova, sam bijaše kod dvanaestoga. Ilija prođe kraj njega i baci na nj svoj plašt. On ostavi volove, potrča za Ilijom i reče: 'Dopusti mi da zagrlim svoga oca i majku, pa ću poći za tobom.' Ilija mu odgovori: 'Idi, vrati se, jer što sam ti učinio?' On ga ostavi, uze jaram volova i žrtvova ih. Volujskim jarmom skuha meso, i dade ga ljudima da jedu. Zatim ustade i pođe za Ilijom da ga poslužuje." (1 Kr 19,16.19-21)
 
Nakon što je Ilija ognjenim kolima bio uznesen u Nebo, Elizej je primio snagu i moć Ilijina duha. Kao prorok je ostavio važan dojam poput Ilije. Bog je preko njega činio čudesa.
 
Utjecao je na religiozni, ali i na politički život Izabranog naroda.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro