Na današnji dan rođen je sveti don Ivan Bosco

Na današnji dan rođen je sveti don Ivan Bosco

Sveti don Ivan Bosco posebno je poznat po ljubavi i strpljivosti prema mladima, a osnovao je i Red salezijanaca. 

don-bosco.jpg
Autor
vjeraidjela.com/Laudato/K.P.
Fotograf
vjeraidjela.com
Objavljeno:
 
16.08.2022 11:59

 

Sveti Ivan Bosco, obično nazivan samo don Bosco, utemeljitelj salezijanaca, rođen je 16. kolovoza 1815. god. u malom talijanskom mjestu Becchi, nedaleko od Torina. Kad je imao dvije godine, umro mu je otac, pa se majka Margarita morala skrbiti za Ivana i njegova dva starija brata, živeći u vrlo teškim uvjetima.

Uz potporu njegova duhovnoga učitelja, don Calossa, koji je Ivana prepoznao kao dobra, pobožna i mudra dječaka, don Bosco započinje školovanje i napreduje u duhovnom sazrijevanju. Međutim, taj je starac uskoro preminuo, pa je školovanje morao nastaviti uz rad, ali nije posustao. Tako je 5. lipnja 1841. god. zaređen za svećenika.

Imao je posebno razumijevanje za razularene i duhovno zapuštene mladiće, kojih je tada bilo mnogo u Torinu, odnosno dok su drugi u njima vidjeli samo razbojnike i lopove, don Bosco je gledao i uzroke takva njihova ponašanja, a koje je najčešće bilo rezultat krajnjega siromaštva i nepravednoga iskorištavanja maloljetničke radne snage.

Zato odlazi u zatvore, zapodijeva razgovore i nagovara takve mladiće da promijene život, odnosno malo-pomalo pridobiva jednoga po jednoga da dođu živjeti s njim te osniva tzv. oratorij – mjesto zajedničkoga obitavanja ispunjeno radom i molitvom. Kasnije im se pridružila i njegova majka, koja je na razne načine skrbila o tim mladićima, a posebnu im je potporu davao prijatelj, don Cafasso, duhovni vođa i ispovjednik svetoga Ivana Bosca.

Iako su kao zajednica imali velikih problema i nailazili na nerazumijevanje i iz društvenih i iz crkvenih krugova, a sveti Ivan Bosco uz to je doživljavao mnogostruka ponižavanja, neki mladići odlučiti su postati svećenici, tako da je s vremenom prvotna zajednica delikvenata postala družba koja je uzela svoje ime po svetom Franji Saleškom – salezijanci.

Štoviše, valja istaknuti da se oratoriju bio pridružio i posebno pobožan i mudar dječak – Dominik Savio, koji je oplemenio cijelu zajednicu, a kad je umro u dječačkoj dobi, svima je bilo jasno da je živio i umro kao svetac, te se zajednica još više duhovno osnažila. Sveti Ivan Bosco kasnije je napisao životopis maloga Dominika, koji je 1954. god. proglašen svetim.

Don Bosco je znao da je učenje važno, pa je puno snage ulagao kako bi svoje mladiće naučio čitati i pisati, a još više izgrađivati ih u vjerskom znanju i pobožnosti. Tako su zajedno kasnije radili na općem i vjerskom opismenjavanju širokih masa, izdajući mnoge knjige, brošure, časopise i sve drugo što bi  u tome moglo koristiti, i to u vlastitoj tiskari koju su mučno, ali ipak uspješno utemeljili.

Don Bosco je umro 31. siječnja 1888. god., 1929. god. proglašen je blaženim, a svetim 1943. god. Papa Ivan Pavao II. 1988. god. proglasio ga je ocem i učiteljem mladeži, a njegov odgojni model stavio je kao poseban uzor svim današnjim nastojanjima oko odgajanja djece i mladih. Blagdan mu se slavi na dan smrti – 31. siječnja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: