Sveti Izidor Ratar

Sveti Izidor Ratar

Svako jutro, prije nego bi otišao na polje,pobožno se molio na Svetoj Misi i toplo se preporučivao Isusu Kristu i Majci Božjoj.

izidor.jpg
Autor
sveci.net/Laudato/M.S.
Fotograf
youtube.com
Objavljeno:
 
15.05.2019 08:57
Rodio se u Madridu oko 1080. od siromašnih, ali pobožnih roditelja. Vrlo mlad radio je kao nadničar po tuđim poljima. Izidor je brzo ostao siroče bez oca i majke pa se unajmio kao radnik ratar kod nekog bogatog posjednika, koji se zvao Vera.
 
Taj je zavolio Izidora zbog vjernosti i radinosti. To se nije svidjelo drugim slugama, koji ga iz zavisti počeše kod gospodara optuživati da dosta ne radi, jer se previše posvećuje vježbama pobožnosti. Naime Izidor prije nego bi pošao na polje, svako jutro pobožno molio na Svetoj Misi i toplo se preporučivao Isusu Kristu i Majci Božjoj. Jednom je gospodar ukorio svetog Izidora. Svetac je odgovorio: ''Pričekajmo do žetve, da vidimo na čijem će polju više uroditi, na koje ja obrađujem ili na polju drugih.”
 
I Bog je blagoslovio te je na Izidorovom polju bio najveći urod. No Izidor je tim zavidnicima od srca praštao. Kad su Almoravidi osvojili Madrid – Izidor se sklonio u Torreleguna. Tu se oženio s pobožnom djevojkom. Vraća se u Madrid i zaposlio se kod Ivana od Vargesa.
 
Postavljen je nadstojnikom nad svom njegovom zemljom. Zavidnici su ga optužili da za vrijeme posla moli umjesto da radi. Gospodar se sam htio osvjedočiti. Pošao je na njivu kamo je Izidor otišao na posao. Dok se Izidor molio – Anđeli su bili za plugom i orali. Gospodar je to sve vidio i njegovo poštovanje prema Izidoru je poraslo. Sveti Izidor je dosta pomagao siromahe.
Umro je na glasu svetosti 15. svibnja 1130. Najprije je pokopan u mjesnom groblju Svetog Andrije. Na groblju su se događala brojna čudesa.
 
Četrdeset godina posije smrti, tj. 1170. otvoriše njegov grob te nađoše njegovo tijelo čitavo i netaknuto. Stavljen je u srebrni lijes i smješten u crkvu Svetog Andrije u Madridu gdje ga se časti. Kad se španjolski kralj Filip III. teško razbolio te mu liječnici nisu mogli pomoći, donešene su relikvije Svetog Izidora u kraljevu sobu i kralj je naglo ozdravio. Tri godine nakon, točno 12. ožujka 1622. Izidor je uvršten u spisak Svetaca.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!