Sveti Joakim i Ana

Sveti Joakim i Ana

Dana 26. srpnja spominjemo se svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije.

joakim-i-ana.jpg
Autor
Veritas/Laudato/M.P.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
26.07.2022 09:00

 

O njima u Bibliji nema spomena, no zato se njihovo ime prvi put spominje u jednom apokrifnom spisu iz drugog stoljeća. Prema predaji, bili su pobožni, pravedni, imućni i mudri ljudi, a Marija, njihova jedinica, rodila im se kad su već bili u poodmakloj dobi.

Joakim je polovicu prihoda dijelio siromasima, a polovicu je davao u Hram. Kad se jednom nalazio u Hramu prinoseći svoju žrtvu, neki Ruben predbacivao mu je nevrijednost jer s Anom nema djece. U Izraelu ni jedan pravednik nije ostao bez potomaka. To je Joakima veoma pogodilo, pa se na 40 dana povukao u pustinju kako bi molio i postio te isprosio potomka od Gospodina.

U međuvremenu je i Ana vapila Gospodinu moleći za plodnost. Jednoga dana ukazao se anđeo, najprije Joakimu u pustinji, a zatim i Ani, kako bi im navijestio da će postati Marijini roditelji, roditelji Majke Isusove, Majke Mesijine.

Ana i Joakim obećali su Gospodinu, ako im podari dijete, da će ga posvetiti u Hramu. Ana je u poodmakloj dobi rodila kćer i dala joj ime Marija. Kad je Marija imala tri godine, roditelji su ju odveli u Hram i prikazali ju Gospodinu.

Pobožnost prema Marijinim roditeljima bila je raširena na istoku od prvih dana kršćanstva, dok se na zapadu proširila od kraja 12. stoljeća.

U Europi i hrvatskim krajevima sveta Ana posebno je omiljena. Zazivaju je kod neplodnosti i izgubljenih stvari, a zaštitnica je majki i baka, trudnica i roditelja bez djece. Ime Joakim hebrejskog je porijekla i znači: ''Bog čini jakima''. Ime Ana također je hebrejskog podrijekla i znači: ''koja se odlikuje milosrđem''. Sveti Joakim i Ana postali su simbol starosti koja se otvara plodnosti milosti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro