Sveti Lovro Brindiški: 'Srca se ne osvajaju mačem, nego uvjerenjem'

Sveti Lovro Brindiški: 'Srca se ne osvajaju mačem, nego uvjerenjem'

Spominjemo se svetog Lovre Brindiškog, prezbitera i crkveni naučitelja.

lovro.jpg
Autor
Laudato/M.R.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
21.07.2019 08:02

 

Sveti Lovro rodio se 1559. godine u talijanskom gradu Brindiziju. Kad je kao maleni dječak ostao bez oca, primljen je među konventualce gdje je započeo svoju humanističku naobrazbu. Kad je imao 14 godina umrla mu je i majka pa otišao stricu u Veneciju gdje se upoznao s kapucinima i stupio u njihov red.

Novicijat je završio u Veroni. U Padovi je studirao logiku, a u Veneciji filozofiju i teologiju. Postao je sjajan govornik i naučio nekoliko stranih jezika. Kad je zaređen za svećenika  postao je profesorom teologije, a bavio se i pastoralnim radom i propovijedao je.

Svojim znanjem i krepošću brzo je stekao velik ugled,te su mu počeli povjeravati odgovorne službe. Postao je gvardijan, učitelj novaka i provincijal toksanske provincije.

U Rimu je dvije godine obavljao službu propovjednika za Židove, onda je postao provincijal, a sa svega 37 godina postavljen je za generalnog definitora. Sveti Lovro Brindiški mnogo je pridonio pobjedi kršćanske vojske nad Turcima u Stolnome Biogradu u Ugarskoj 1601. godine. Vrativši se u Italiju, izabran je za kapucinskog generala.

Tijekom službe kroz tri je godine pješice obišao sve kapucinske provincije u Europi, brinući se za obnovu redovničkog života. Ostatak svog života Lovro je proveo kao izvanredan propovjednik kojega su posvuda rado slušali i posrednik između raznih knezova i kraljeva.

Običavao je govoriti: 'Oružje kojim želimo braniti vjeru je svet život njezinih propovjednika i učitelja te strpljivo podnesene muke i progonstva. Srca se ne osvajaju mačem, nego uvjerenjem'.

Kao izraz svoje velike marijanske pobožnosti, ostavio je iza sebe jedno od svojih najljepših djela, bogatu zbirku njegovih propovijedi - Mariale. To je bogata zbirka njegovih propovijedi o molitvi ''Salve Regina“, o ''Magnificatu“, ''Zdravo Mariji“ te raznih propovijedi za Gospine blagdane. Sačuvana pisana djela objavljena su mu tek 1956. godine zaslugom venetskih kapucina. Riječ je o propovijedima, svetopisamskim raspravama i tumačenjima, vjerskim prepirkama te osobnim i autobiografskim spisima.

Sveti Lovro Brindiški preminuo je u Lisabonu 22. srpnja 1619. godine, u dobi od 60 godina. Papa Ivan XXIII. proglasio ga je crkvenim naučiteljem 1959. godine.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro