Sveti Mauricije

Sveti Mauricije

Danas se spominjemo ranokršćanskog mučenika s kraja trećeg stoljeća.

mau.jpg
Autor
zupajastrebarsko.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
22.09.2022 08:59

 

Prema predaji, sveti Mauricije, kojeg neki izvori nazivaju vojvodom od Tebe, bio je zapovjednik Rimske legije, sastavljene od vojnika kršćana sa sjedištem u egipatskom gradu Tebi.

Tu je legiju rimski car Maksimijan poslao iz sjeverne Afrike u Galiju da suzbije širenje kršćanstva i seljačke nemire u rimskoj pokrajini Helveciji. Kad su prešli Alpe i spustili se dolinom rijeke Rhone na Ženevsko jezero, Mauricije i njegovi prijatelji Kandid, Eksuperije, Inocent, Vitalis i dva Viktora, a potom i cijela Rimska legija, odbili su se boriti protiv svoje braće u vjeri.

Kod današnjeg grada Saint Mauricea en Valaisa, nedaleko od prijelaza mosta na rijeci Rhoni, pripadnici Tebanske legije, vjerni Kristu Gospodinu, odbili su prinijeti  žrtvu rimskim bogovima. Za kaznu je legija desetkovana, što znači da je svaki deseti vojnik pogubljen. Od legionara je ponovno zatraženo žrtvovanje rimskim bogovima, ali vojnici su to opet odbili i bili su iznova desetkovani.   

Nakon ponovnog zahtjeva za žrtvovanjem i ponovljenog odbijanja, čitava je legija od ukupno 66 000 ljudi pobijena. To strašno zlodjelo počinila je druga Maksimijanova legija. Mučeništvo  tebanskih legionara opisao je francuski biskup, sveti Eucherius, biskup Lyona, u svojoj knjizi  ''Muke mučenika iz Agaunuma''.

Sveti Mauricije često je na slikama predstavljen kao crnoputi legionar, Maur ili Kopt, vitez u punoj vojnoj opremi koji drži zastavu i palmu kao oznaku mučeništva. Zaštitnik je mnogih gradova u Švicarskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, a posvećene su mu mnoge crkve i kapele. Po njemu su nazvane i dvije zemlje: Mauricijus u jugozapadnom Indijskom oceanu i Mauretanija u zapadnoj Africi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: