Sveti Nahum, prorok

Sveti Nahum, prorok

Nahum je sedmi od dvanaest malih proroka.

sveti-nahum.jpg
Autor
sveci.net/Laudato/K.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
01.12.2022 08:30
Audio zapis članka

 

Njegovo ime znači "tješitelj". Ne znaju se detalji iz njegova života ni točno vrijeme nastanka ove knjige. Nahum se u Bibliji spominje jedino u ovoj proročkoj knjizi. Ima tri poglavlja.
 
Prorok naviješta propast asirskoga grada Ninive, zbog ponosa i zloće toga grada. Nahum piše da je "Jahve spor u gnjevu, ali silan u moći. Ne, Jahve neće pustiti krivca nekažnjena'' (Nah 1,3). Prije Nahuma, prorok Jona također je navijestio propast Ninive, tada su se oni obratili i Bog im je bio milostiv. Ovaj će put doživjeti kaznu, zbog svojih grijeha. Svome izraelskom narodu Nahum piše riječi utjehe: "Da, Jahve će obnoviti vinogrdad Jakovljev i vinograd Izraelov'' (Nah 2,3). Asirci iz Ninive bili su neprijatelji Izraelaca, osvojili su Kraljevstvo Izrael i velik broj naroda odveli u ropstvo.

U nastavku se detaljno opisuje razaranje Ninive, koje se uspoređuje s razaranjem egipatskog grada Tebe 633. pr. Kr., koju su razrušili upravo Asirci. U povijesti se razaranje Ninive stvarno dogodilo 612. g. pr. Kr., kada  su je osvojili Medijci na čelu s Kijaksom i Babilonci s vođom Nabopolasarom.
 
U hebrejskom originalu knjiga je pisana u obliku pjesme. U njoj ima metafora i drugih pjesničkih izraza.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: