Sveti Saturnin

Sveti Saturnin

Podatke o mučeniku Saturninu imamo zahvaljujući papi Damazu, na temelju napisa čiji je izvornik izgubljen, ali koji nam je došao u srednjovjekovnu prijepisu.

sv-saturnin.jpg
Autor
Sveci Katoličke Crkve/Laudato/K.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
29.11.2023 08:45

 

Saturnin je došao u Rim iz Kartage, gdje je rođen polovicom 3. st. Papa Damaz (366. – 384.) spominje jedino njegovu mučeničku smrt, do koje je došlo za vrijeme Valerijanova progona (253. – 260.).

Nakon što je bio osuđen, krvnik ga je mučio kukama, u nadi kako će ga tako navesti na odricanje od kršćanstva. On je, međutim, svojom čvrstoćom vjere naposljetku obratio i samoga krvnika.

Kasnija ga predaja prikazuje u prisilnom radu na Dioklecijanovim termama, zajedno s drugim kršćanima. Saturnin, već kao starac, bio je zbog kršćanske vjere osuđen na prisilni rad na poslovima izgradnje Dioklecijanovih terma.

Saturnin je i povrh tog teškog fizičkog rada našao vremena da propovijeda Evanđelje svojim suradnicima na istom poslu. Tako je i njih pridobivao za Isusov nauk. Zato je bio osuđen na smrt.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: