Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja

Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja

Krist Kralj svega stvorenja svetkovina je u liturgijskom kalendaru koja se slavi zadnje nedjelje prije početka došašća.

krist-kralj-svantun-rijeka-hr.jpg
Autor
Laudato/M.R.
Fotograf
svantun-rijeka.hr
Objavljeno:
 
26.11.2023 08:11

Odabrano mjesto u kalendaru želi vjernika podsjetiti da je Krist i Njegovo nebesko kraljevstvo cilj vjerničkog zemaljskog putovanja. I došašće vjernika podsjeća na konačni dolazak Krista Kralja, na koncu svijeta. Kristovo kraljevstvo, naime, početak je i cilj cjelokupne povijesti i svakog čovjeka; prema riječima svetopisamske knjige koja se zove Otkrivenje ii Apokalipsa: ''Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak.''

Svetkovinu Krista Kralja godine 1925. godine uveo je u kalendar opće Crkve papa Pio XI., a vanjski povod za to bila je proslava 1600. godišnjice prvog općeg sabora održanog u Niceji, godine 325. Puno ime blagdana je ''Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja''. 

Kristovo kraljevstvo nije kao što su ovozemna kraljevstva. Od toga se Krist odlučno ogradio kada je pred Pilatom izjavio: ''Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta'' (lv 18,36).

Kristovo je kraljevstvo duhovne naravi, a Krist je Kralj ljubavi, pravde i mira. Zapovijed ljubavi postavio je na vrh svim svojim zapovijedima, koju je On prvi proveo u djelo žrtvujući svoj život ne samo za one koji su ga ljubili već i za one koji su ga mrzili. Sjetimo se Kristovih riječi: ''Ako imadnete ljubavi jedan prema drugome, po tome će svi upoznati da ste moji učenici'' (lv 13,34).

Pravda je mjera ljubavi. Gdje nema pravde, nema govora o ljubavi. Bez ljubavi i pravde nema mira. Budući da je Krist sama ljubav i pravda, samo On nam može dati pravi mir.

Priznati Krista svojim Kraljem za nas vjernike znači da budemo i djelujemo u svijetu kao što je to On činio.

Ova svetkovina je i navještaj slobode, nade, odgovornosti prema ovom svijetu i njegovu budućnost. To zasigurno traži od nas i da se pitamo na kojoj smo dionici našeg hoda  prema njemu i da ispitamo svoju savjest najprije kao pojedinci, ali i kao zajednica.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: