Svetkovina rođenja Ivana Krstitelja

Svetkovina rođenja Ivana Krstitelja

Danas slavimo rođenje svetog Ivana Krstitelja, jednog od najomiljenijih svetaca u hrvatskom narodu.

SVETKOVINA.jpg
Autor
zupajastrebarsko.hr/Laudato/M.S.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.06.2019 08:10

Ivan je bio Isusov preteča i posljednji starozavjetni prorok, asket i propovjednik. Njegovi roditelji bili su starozavjetni svećenik  Zaharija i Marijina rođakinja Elizabeta. Ivanovo začeće Zahariji je navijestio arkanđeo Gabrijel. Zaharija je posumnjao u to zbog svoje i ženine poodmakle dobi te je ostao nijem do Ivanova rođenja. Blažena Djevica Marija u trudnoći je pohodila Elizabetu dok je je ona nosila Ivana.

Ivan se povukao u pustinju kao pokornik i propovjednik. Propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg i pozivao ljude na obraćenje. Mnogi su se pokajali za svoje grijehe i željeli da ih Ivan krsti. Bio je odjeven u haljinu od oštre devine dlake, opasan kožnatim pojasom, a hranio se skakavcima i divljim medom. Narod ga je cijenio kao sveca i proroka misleći da je on obećani Spasitelj.

Kad su ga svećenici pitali tko je i zašto krsti, odgovorio je: 'Ja nisam Krist. Ja vas krstim vodom, a za mnom dolazi onaj koji će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem'.

Riječ 'ognjem' podrazumijeva brojna mučeništva. Isus je došao Ivanu i od njega zatražio krštenje. Ivan ga je krstio, a tad se nad Krista spustio Duh Sveti u obliku goluba kad je Božji glas progovorio: 'Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina'. 

Sveti Ivan Krstitelj opominjao je Heroda Antipa zbog braka s rođakinjom, a on ga je dao zatvoriti u tamnicu i odrubio mu je glavu.

Sveti Ivan Krstitelj jako je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku njegov su blagdan zvali ljetni Božić, a njemu u čast podignute su mnoge crkve. Spomenut ćemo Lateransku baziliku - papinsku baziliku u Rimu. Relikvije svetog Ivana Krstitelja čuvaju se u crkvi Svetog Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro