Svetkovina Rođenja Ivana Krstitelja

Svetkovina Rođenja Ivana Krstitelja

Danas slavimo Rođenje svetog Ivana Krstitelja, jednog od najomiljenijih svetaca u hrvatskom narodu.

SVETKOVINA.jpg
Autor
zupajastrebarsko.hr/Laudato/M.S.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
23.06.2022 07:25

 

Ivan je bio Isusov preteča i posljednji starozavjetni prorok, asket i propovjednik. Njegovi roditelji bili su starozavjetni svećenik  Zaharija i Marijina rođakinja Elizabeta. Ivanovo začeće Zahariji je navijestio arkanđeo Gabrijel. Zaharija je posumnjao u to zbog svoje i ženine poodmakle dobi te je ostao nijem do Ivanova rođenja. Blažena Djevica Marija u trudnoći je pohodila Elizabetu dok je je ona nosila Ivana.

Ivan se povukao u pustinju kao pokornik i propovjednik. Propovijedao je blizinu Kraljevstva Božjeg i pozivao ljude na obraćenje. Mnogi su se pokajali za svoje grijehe i željeli da ih Ivan krsti. Bio je odjeven u haljinu od oštre devine dlake, opasan kožnatim pojasom, a hranio se skakavcima i divljim medom. Narod ga je cijenio kao svetca i proroka misleći da je on obećani Spasitelj.

Kad su ga svećenici pitali tko je i zašto krsti, odgovorio je: ''Ja nisam Krist. Ja vas krstim vodom, a za mnom dolazi onaj koji će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem''.

Riječ 'ognjem' podrazumijeva brojna mučeništva. Isus je došao Ivanu i od njega zatražio krštenje. Ivan ga je krstio, a tada se nad Krista spustio Duh Sveti u obliku goluba kad je Božji glas progovorio: ''Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina''. 

Sveti Ivan Krstitelj opominjao je Heroda Antipu zbog braka s rođakinjom, a on ga je dao zatvoriti u tamnicu i odrubio mu je glavu.

Sveti Ivan Krstitelj veoma je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku njegov su blagdan nazivali 'ljetni Božić', a njemu u čast podignute su mnoge crkve. Spomenut ćemo Lateransku baziliku, papinsku baziliku u Rimu. Relikvije svetog Ivana Krstitelja čuvaju se u crkvi svetog Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro