Svijećnica – Prikazanje Gospodinovo u Hramu

Svijećnica – Prikazanje Gospodinovo u Hramu

Blagdanom se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu da ga obredno prikažu Bogu.

svjecnica.jpg
Autor
Laudato/zupajastrebarsko.hr/I.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
02.02.2023 09:40

 

''Kad je prošlo vrijeme njihova čišćenja, prema Mojsijevu zakonu, donesoše Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu, kako je pisano u Zakonu Gospodnjem: 'Svako muško novorođenče neka se posveti Gospodinu!' i dadnu za žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem, 'par grlica ili dva golubića''' (Lk 2,22-24).
 
Bog je preko Mojsija svom izabranom narodu dao propis da 41. dan svećenici u Hramu moraju blagosloviti porodilju, a zauzvrat, roditelji djeteta dužni su janje mlađe od godinu dana ili mladu golubicu. Tomu se propisu pokorila i Blažena Djevica Marija. S djetetom Isusom polazi u Hram u pratnji Josipovoj.

Evanđelist, sveti Luka, spominje kao žrtvu par grlica. Isusovo prikazanje u Hramu prorekao je u Starom zavjetu prorok Malahija: ''I doći će iznenada u Hram svoj Gospod kojega vi tražite i anđeo Saveza koga žudite'' (Mal 3,1). Nitko nije slutio da će to sjajno proročanstvo biti ispunjeno tako skromno, jednostavno i nenapadno. I to je stil Isusova skrovita života, stil poniznosti i skromnosti. Isus postaje Svijetlo svijeta i Grad na gori koji svijetli cijelu vječnost.

U Hramu se zatekao starac Šimun, koji je Isusa uzeo na ruke, prepoznao ga kao Mesiju i rekao: ''Sad možeš, Gospodine, otpustiti slugu svojega da, prema riječi tvojoj, ide u miru, jer mi oči vidješe spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda, svjetlo da rasvijetli pogane i slavu naroda tvoga Izraela.'' Mariji je prorekao da će mnogo patiti: ''Tebi će samoj mač probosti dušu.'' Proročica Ana također je bila u Hramu, gdje je noću i danju služila Bogu postom i molitvom. Počela je hvaliti Boga i govoriti o Djetetu svima koji su očekivali otkupljenje Jeruzalema.
 
Na današnji blagdan u crkvama se blagoslivljaju svijeće koje će se koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama. U Dalmaciji se ovaj blagdan naziva Kandelorum, a u Slavoniji Svitlomarinje. Prikazanja Gospodinova u Hramu spominjemo se u četvrtom otajstvu radosne krunice, a posvećene su mu mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Đurđanci kod Đakova, Beli na Cresu, Nevest kod Unešića, Dol kod Postira na Braču, Smokvica na Korčuli).
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: