Zaglavili ste u prošlosti ili se brinete za budućnost? Riječi svetog Ivana Pavla II. mogu vam pomoći

Zaglavili ste u prošlosti ili se brinete za budućnost? Riječi svetog Ivana Pavla II. mogu vam pomoći

Pred ulazak u treće tisućljeće papa Ivan Pavao II. dao nam je duboku meditaciju koja nam može oživjeti život.

Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
26.11.2021 08:48

 

Ponekad se možemo osjećati kao da smo zaglavili u prošlosti ili se stalno bojimo onoga što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Ne znamo što učiniti i počinjemo sumnjati u Boga i Njegov plan.

Kad je sveti Ivan Pavao II. 'zaključio' 2000. godinu, u apostolskom pismu 'Novo Millennio Ineunte' napisao je svojevrsni izazov koji nas može usmjeriti u pravom smjeru.

– Započinje nova faza crkvenog puta. U našim srcima odzvanjaju Isusove riječi kad je jednog dana, nakon što je poučavao mnoštvo iz Šimunova čamca, pozvao apostola da 'izvede na pučinu' za ulov: 'Duc in altum' (Lk 5,4). Petar i drugi učenici pouzdali su se u Kristove riječi i bacili mreže. Kad su to učinili, uhvatili su velik broj riba (Lk 5,6). – napisao je papa Ivan Pavao II.

Zatim je napisao duboku rečenicu koju možemo uzeti kao savršen sažetak kršćanskog života: 'Duc in altum', odnosno 'Izvezi na pučinu'. Te nam riječi danas odzvanjaju i pozivaju nas da se sa zahvalnošću prisjetimo prošlosti, da sadašnjost živimo sa entuzijazmom te da s pouzdanjem gledamo u budućnost. Ovom jednostavnom rečenicom sveti Ivan Pavao II. daje ključ za potpuno integrirani kršćanski život.

Često zaboravimo prisjetiti se prošlosti sa zahvalnošću, pogotovo kad postoji patnja. Kad smo zahvalni na Božjim djelima u našem životu, to nam omogućava da u svemu možemo vidjeti Njegovu ruku, da možemo vidjeti Božju prisutnost čak i u patnji, uvjeravajući da ima plan za nas.

Nadalje, nerijetko se možemo 'uhvatiti' kako živimo u prošlosti, što nas može spriječiti da u potpunosti prihvatimo sadašnji trenutak. To je još jedan ključ kršćanskog življenja, jer možemo promijeniti samo sadašnjost. Prošlost je već nestala, a budućnost nije ovdje. Tek u sadašnjem trenutku možemo promijeniti i živjeti s radošću našu kršćansku vjeru. Sve je ostalo izvan naše kontrole, ali možemo promijeniti ono što činimo u sadašnjem trenutku.

Pored svega, budućnost često može izazvati strah, ali imajući Krista uz sebe, sve se neizvjesnosti budućnosti mogu dočekati s povjerenjem, vjerujući da je Bog s nama kroz sve što prolazimo.

Ako ste zaglavili u prošlosti ili ste zabrinuti za budućnost, razmislite o tim trima trenutcima vremena i razmislite kako im prići. Uzimajući savjete Ivana Pavla II., možemo ponovno zapaliti vatru svoje vjere i više ne ostati praznih ruku, već iskoristiti dan s entuzijazmom vjerujući da Bog ima plan i da je s nama bez obzira na sve.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro